INFONET-468X60-BANNER

Za izgradnju kanalizacione mreže u novosadskim naseljima biće izdvojeno oko 700 miliona dinara

04.06.2013. | Večernje novosti

Meštani Kaća, Veternika, Kisača, Kovilja i Stepanovićeva uskoro bi mogli da dočekaju rešenje dugogodišnjeg problema - odvođenja otpadnih voda. Za izgradnju kanalizacione mreže u ovim naseljima, ali i za njenu rekonstrukciju, tamo gde je već sagrađena, Grad Novi Sad, JP "Zavod za izgradnju grada" i JKP "Vodovod i kanalizacija" izdvojiće ove godine gotovo 700 miliona dinara.

U prvoj fazi radova kanalizaciona mreža, kako objašnjava Goran Višnjić, direktor "Zavoda za izgradnju grada", već se gradi u Veterniku, u delu ovog naselja, južno od Novosadskog puta, i za te namene izdvojeno je 110 miliona dinara.

- Uz ovo, izvode se i radovi na atmosferskoj kanalizaciji u Kisaču, a za to je izdvojeno 28 miliona dinara - navodi Višnjić.

- Uslediće i radovi u Kovilju, na izgradnji prečistača, za koji će, za građevinske i elektro radove, biti utrošeno 100 miliona dinara, dok će za nabavku mašina i opreme biti potrošeno još 140 miliona dinara. Za prečistač u Stepanovićevu biće utrošeno 50 miliona dinara, a nabaviće se i jedna crpna stanica za ovo mesto i dve za Veternik. Ukupno, sve ove investicije biće vrednije od 400 miliona dinara.

U "Vodovodu i kanalizaciji" takođe se bave velikim radovima, pre svega u Kaću, u kojem se, iz kapitalnih subvencija iz budžeta grada, gradi kanalizaciona mreža.

- Za ovu namenu, koja garantuje da se najveći deo Kaća pokrije kanalizacijom, planirano je oko 150 miliona dinara u ovoj godini, a ugovoreno je još 60 miliona u prošloj godini - ističu u ovom preduzeću.

- Biće, samim tim, utrošeno više od 210 miliona dinara. Ako se nastavi ovaj tempo investiranja, u "Vodovodu" navode da bi sledeće godine kompletna kanalizaciona mreža u Kaću trebalo da bude završena. Radovi na izgradnji kanalizacione mreže u naselju Čardak, takođe, već su počeli.

- Ovo naselje se povezuje na postojeći sistem fekalne kanalizacije u naselju Marko Orešković i obezbeđuju se preduslovi da se tamo uradi i sekundarna mreža - navode u "Vodovodu".

- Osim ovih radova, planira se i kompletna rekonstrukcija kanalizacije u Ulici Miroslava Antića i na Trgu Ferenca Fehera, kao i u Ulici Vase Stajića u Novom Sadu.

U sledećih mesec dana počeće i realizacija radova koji se finansiraju iz kredita Evropske investicione banke. - Počećemo rekonstrukciju glavnog kolektora u Rumenačkoj ulici - najavljuju u "Vodovodu i kanalizaciji".

- Radovi će obuhvatiti Rumenačku ulicu, Bulevar Jaše Tomića, Kisačku, Ulicu Branka Radičevića, Bele njive i Venizelisovu ulicu. Na ovaj projekat se čeka 30 godina, a glavni boljitak je eliminisanje obe "kade", koje se stvaraju u Kisačkoj i Temerinskoj ulici.

Na čekanju

Meštani Rumenke na rešenje problema uvođenja kanalizacije, odnosno, na izgradnju prečistača, moraće da čekaju dok se ovom pitanju ne posveti pokrajinski Fond za kapitalna ulaganja.

- Ovaj deo posla ranije je poveren ovom pokrajinskom organu i mi ne možemo gotovo ništa da uradimo - kaže direktor Višnjić. - Nemamo, čak, ni uvid u to u kojoj je fazi taj projekat, odnosno, kad bi mogao da bude priveden kraju. U Begeču, takođe, imamo nasleđen problem, jer nisu rešeni imovinsko-pravni poslovi pre ulaska u izgradnju prečistača.

Iz sredstava gradskog budžeta, kako najavljuju u "Vodovodu i kanalizaciji", biće urađena i atmosferska kanalizacija na Futoškom putu, od Vršačke ulice do Bulevara Evrope, koja je uveliko oštećena korenskim sistemima drveća. Zbog tih oštećenja prilikom većih padavina na tom potezu stvaraju se prava jezera, jer voda nema gde da ode. Planirana vrednost tih radova je oko 20 miliona dinara.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;