INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zelena gradnja štedi vodu

11.02.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Sajam i Konferencija zelene gradnje koji se održavaju od 27. februara do 1. marta u Beogradu, žele da pokrenu širi dijalog na temu vodnih resursa u oblasti urbane infrastrukture i korišćenja vode u zgradama.

Zelena gradnja koristi sve strategije koje vode ka održivosti bez izuzetka. Ona obuhvata efikasnu potrošnju energije, korišćenje energije iz obnovljivih izvora, odgovorno korišćenje prirodnih resursa, smanjenje uticaja transporta, i naravno, uštedu u potrošnji vode – rekao je Mladen Vukanac, član Organizacionog odbora Sajma i konferencije zelene gradnje i potpredsednik Saveta zelene gradnje Srbije.

Do nedavno, smatrali smo da u Srbiji imamo dovoljno vode. Međutim, svedoci smo da poslednjih godina nemamo dovoljne količine pijaće i tehničke vode tokom cele godine. Nažalost, o ovom segmentu održive gradnje još uvek ne razgovaramo dovoljno.

Zelena gradnja prepoznaje nekoliko strategija za racionalno korišćenje i upravljanje vodama, od sakupljanja kišnice, preko efikasnih slavina, do otvorenih površina koje sprečavaju nastanak bujica ili koje ne zahtevaju preterano zalivanje.

S obzirom na učestalu pojavu klimatskih ekstrema i na tendenciju ubrzanog rasta cena resursa, voda je jedna od gorućih tema za mnoge korisnike i investitore, kako za pojedince, tako i za kompanije i lokalne samouprave. Konferencija zelene gradnje pružiće odgovore i primere iz prakse, a ulaz na Sajam je besplatan za sve posetioce.

Sponzori događaja su Luštice Development, najveći projekat zelene gradnje u ovom delu sveta, i članovi Saveta MTA, italijanska firma za proizvodnju mašinskih instalacija, i Lafarž, kompanija za proizvodnju cementa i sistema gradnje od betona.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


SEEBBE2022-300X120-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;