INFONET-468X60-BANNER

PKS: Građevinski materijal poskupljuje 20%

03.01.2013. | Novosti

Gradjevinski materijalGrađevinski materijali poskupeće tokom godine za oko 20% - procena je Udruženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije. Razlog su najavljene više cene energenata i rudne rente, što na kraju znači i veće izdatke na ime poreza.

Kako proizvođači materijala već duže imaju problem sa plasmanom svojih proizvoda, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu, očekuje se da polovina sada "živih" fabrika do kraja godine stavi katanac na brave. Bez posla će tako ostati oko 5.000 radnika. PKS traži hitan sastanak sa predstavnicima resornih ministarstava, kako bi se našlo rešenje.

- Energenti učestvuju u ceni crepa ili cigle sa oko 50% - kaže za "Novosti" Goran Rodić iz PKS.

- Isto važi i za cement. Cementare će najverovatnije kapacitete u znatnoj meri smanjiti za domaće tržište.

Proizvođači ostalih građevinskih materijala, a to su pretežno mala i srednja preduzeća, imaće velike probleme sa plasmanom proizvoda, pa se i u tom segmentu može očekivati značajna redukcija radne snage. Bez aktiviranja visokogradnje, nema opstanka za proizvođače građevinskih materijala i građevinsku industriju u celini. Sve ono što država predviđa da radi u stanogradnji nije dovoljno da se pokrene tržište. Država mora da nađe način da se u izgradnju kvadrata uključe privatni sektor i stambene zadruge. Takođe, da bi se pokrenula proizvodnja, a time i punio budžet, porez za repromaterijal, koji se koristi isključivo za stambenu izgradnju, treba da se svede na razumnu meru. Nekada je bio četiri odsto, a sada je 20.

Uz ministra Velimira Ilića i neimari podržavaju inicijativu Građevinske direkcije Srbije da se obaveze prema državi izmiruju kvadratima. Jedna od mera je i da se obaveze građevinske industrije prema bankama reprogramiraju, isto kao i dugovanja prema javnim preduzećima.

- Pokretanje proizvodnje je jedino rešenje, od stečaja građevinskih firmi niko neće imati korist - ističe Rodić.

- Vrednost imovine preduzeća u ovom trenutku je veoma niska, što znači da bi se iz stečajne mase teško namirili poverioci. Izlaz je aktiviranje naše građevinske operative u inostranstvu zašta je potrebno obezbediti validne garancije domaćih banaka, kao i referentne poslove u zemlji, kako bi mogli da nastupimo na trećim tržištima. Pod hitno treba usvojiti zakon o licenciranju firmi, što je jedini način da se izbegne veliko crno tržište.

U Ministarstvu prirodnih resursa kažu za "Novosti" da se visina rudne rente neće značajno menjati za sirovine, koje se koriste za proizvodnju građevinskih materijala.

 

Komentari: 1

Milan 06.01.2013 03.21.32

Jedino rešenje je da se prepolovi porez na građevinski materijal kao što važi za kompijutersku opremu! U suprotnom sledi totalni kolaps građevinske industrije.

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;