INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Turski "Toscelik" preuzima i KAP?

28.08.2012. | Večernje novosti

Pregovori turske kompanije "Toscelik" i CEAC o preuzimanju KAP, mogli bi biti okončani ove sedmice. Kako se nezvanično moglo čuti, ruski vlasnik je značajno smanjio prvobitnu sumu koju je tražio za deo svojih akcija i dugove fabrike.

Prema nezvaničnim informacijama u medijima, turska i ruska kompanija sve su bliže dogovoru. Konačan iznos koji bi "Toscelik" platio ruskom CEAC-u za izlazak iz fabrike nije dogovoren, ali je izvesno da je drastično smanjen prvobitni iznos od 40 miliona evra.

Najznačajnija pitanja za novog partnera bila bi cena struje i radna snaga. Trenutno KAP "Elektroprivredi" plaća visoku cenu kilovata, pa se kao jedna od mogućnosti ponovo navodi izgradnja termoelektrane "Maoče", koja bi služila kao nezavisni izvor energije za fabriku.

Međutim, realizacija tog projekta trajala bi nekoliko godina pa se spekuliše da bi novi vlasnik, iz pomoć Vlade, EPCG plaćao struju po ceni nižoj od tržišne, što je do sada bio kamen spoticanja u pregovorima CEAC i Elektroprivrede.

Jedno od pitanja koje bi nakon eventualnog dogovora turske i ruske kompanije došlo na red, jeste broj zaposlenih i investicije. Pošto je "Toscelik" samo nekoliko meseci nakon preuzimanja "Željezare" smanjio plate i otpustio deo radne snage, nameće se pitanje da li će se isto desiti sa radnicima u KAP.

Predsednik Sindikata aluminijuma Rade Krivokapić smatra da postoji razlika između KAP-a i "Željezare".

- "Toscelik" je preuzeo fabriku u stečaju i nije imao nikakvu obavezu prema radnicima. U KAP-u postoji kolektivni ugovor i svaki novi vlasnik ga mora poštovati. Nijedan novi investitor ne može da uđe u fabriku bez dogovora sa predstavnicima radnika - rekao je Krivokapić i za list "Novosti" potvrdio da je od predstavnika Vlade dobio informaciju da svakog dana mogu očekivati dogovor "Toscelik"-a i Rusa.

Prema njegovim rečima, potencijalni investitor kupuje zdravu firmu, pa nema razloga da otpušta radnike ili smanjuje plate.

- Sindikatu je svejedno ko će postati vlasnik, ukoliko on hoće da ulaže u fabriku i poštuje zakone i kolektivni ugovor. Ukoliko bi se desilo da tako ne bude, sindikat bi reagovao na vreme. Nas samo interesuje da radimo i budemo plaćeni za to - kazao je Krivokapić.

Prerada

Kao jedan od mogućih pravaca proizvodnje u KAP-u pominje se i aktiviranje pogona Prerade, koja je ugašena već nekoliko godina, a čije su radnike ruski investitori prebacili u druge delove fabrike.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;