INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U Ministarstvu ekonomije danas sastanak o Železari Smederevo

02.07.2012. | Tanjug

Predstavnici Vlade Srbije, menadžmenta i sindikata "Železare Smederevo" razgovaraće danas u Ministarstvu ekonomije o aktuelnoj situaciji u toj čeličani i mogućim rešenjima, rekao je za Tanjug predsednik Nezavisnog sindikata Mileta Gujaničić.

Sastanak počinje u 12 časova, a sindikati traže da se ne obustavlja proizvodnja u "Železari Smederevo" jer su, u suprotnom, spremni na brojne sindikalne akcije u celoj Srbiji, kazao je on. Menadžment te čeličane prošle sedmice najavio je da će u prvoj nedelji jula rad na drugoj visokoj peći u "Železari Smederevo" biti prebačen na režim "tihog hoda" zbog potrebe da se promeni način finansiranja kompanije.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić rekao je ranije da "Železara Smederevo" neće biti zatvorena niti će druga visoka peć biti stavljena na takozvani "tihi hod". "Železara Smederevo" je krajem januara prešla u ruke države, pošto ju je Vlada Srbije otkupila za jedan dolar od američke kompanije "Ju-Es stil", koja se povukla, jer je poslovala sa gubicima.

"Ju-Es stil" je 2003. godine kupio smederevsku železaru, tadašnji Sartid u stečaju. Smederevska železara imala je učešće od pet posto u ukupnoj proizvodnji Srbije i oko 14 odsto učešća u izvozu, a zapošljava oko 5.500 radnika.

Železara ima pogone i ogranke u Smederevu, Šapcu i Kučevu, a bavi se proizvodnjom i prodajom toplo i hladno valjanih proizvoda, kao i belog lima u obliku namotaja i ravnih limova. Vlada Srbije 18. aprila raspisala je tender za izbor strateškog partnera za "Železaru Smederevo" u kojem je krajnji rok za dostavljanje obavezujućih ponuda bio 4. maj. Taj rok je, kako je saopšteno, na zahtev potencijalnih kupaca produžen do 10. juna, koji je takođe prolongiran do 10. septembra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;