IZOLACIJA-468X60-BANNER

"Comico oil": Uplata kasni, ali radovi počinju na jesen

28.06.2012. | Danas

Iako uplata za zakup zemljišta poslednjeg dana roka nije legla na račun lokalne samouprave, gradnja rafinerije nafte u Smederevu nije dovedena u pitanje, tvrde iz kompanije "Comico oil", koja je investitor tog projekta. U razgovoru za Danas, predstavnik te firme Radomir Radivojević kaže da su blagovremeno obavestili gradske vlasti da će, zbor nešto komplikovanije bankarske procedure, doći do kašnjenja, kao i da su spremni da za svaki dan zakašnjenja plate zateznu kamatu, ali da od izgradnje rafinerije ne odustaju.

Ovih dana u medijima su se pojavile informacije da "Comico oil" ima problema u prikupljanju 650 miliona dinara za plaćanje zakupa zbog čega je, navodno, čitav projekat doveden u pitanje. U "Comico oil"-u demantuju takva pisanja.

- Uprkos ekonomskoj krizi i finansijskim rizicima koji su prisutni kod nas kao i u celom regionu, "Comico oil" je doneo odluku da nastavi projekat izgradnje najmodernije rafinerije nafte u Smederevu koja će biti puštena u rad polovinom 2015. godine. I pored želje nekih ljudi u Srbiji da se ta investicija ne desi, i pored režirane prljave kampanje protiv nas, koja uvek dolazi iz iste kuhinje, investicija se sprovodi prema planiranoj i očekivanoj dinamici. Nadam se da će vreme pokazati da smo uspeli u tome da naša država dobije veliku investiciju, a ne da ona završi negde u okruženju - kaže Radivojević.

On navodi da je došlo do produžetka očekivanog roka od 60 dana za odobrenje povlačenja već određenih sredstava za implementaciju investicije. Mehanizam međunarodnih finansijskih institucija za odobrenje povlačenja sredstava, složeniji je nego u vreme pregovaranja "Comico oil"-a sa gradom i državom oko izgradnje rafinerije, a razlog je dodatna kontrola svih potpisanih spisa, analiza makro i mikro ekonomskog stanja u državi i svih drugih relevantnih faktora koji mogu uticati na sigurnost investiranja.

- U ovom trenutku je jedino bitno da Smederevo i Srbija, nisu izgubili našu investiciju iako mnogi investitori odustaju ili zamrzavaju projekte. Jedino će doći do kašnjenja u pogledu roka plaćanja cene zakupa, ali se i to neće meriti mesecima. Sa druge strane, odgovorni smo poslovni ljudi, i gradu smo se obratili, najavili i kašnjenje i obračun zatezne kamate, jer ne želimo da nam bilo ko, za bilo šta progleda kroz prste, nešto oprosti ili časti - naglašava Radivojević.

On kaže da grad Smederevo ima svoje legitimno izabrano rukovodstvo koje će odlučiti o tome da li treba da raskine ugovor ili ne.

- Pomenućemo da će sa našom investicijom gradski budžet biti bogatiji za 650 miliona dinara, a ovde samo dodajte još recimo cenu koja će biti plaćena za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, da o drugim stvarima koje društvo dobija ovom investicijom sada ne govorim. Uskoro će doći do zajedničkog radnog sastanka između rukovodstva grada i nas, te ćemo čuti njihovo viđenje situacije i šta nameravaju da učine. Mi samo tražimo razumevanje za probijanje roka - objašnjava Radivojević.

On dodaje da se ciklus investiranja odvija u skladu sa usvojenom i odobrenom dinamikom gradnje rafinerije. Prema njegovim rečima, to znači da su u ovom momentu projektovanja od strane velikog broja instituta u završnoj fazi, a prilagođena su ponuđenoj lokaciji u Smederevu, i da će se ti projekti rafinerije i infrastrukture oko nje uskoro naći pred nadležnim državnim komisijama. U toku su završni razgovori sa kompanijama od kojih će jedna biti izabrana kao generalni izvođač radova na poslovima gradnje rafinerije. „Svakog momenta se očekuje potpisivanje ugovora sa jednom od njih. Podizvođači građevinskih radova će biti domaće građevinske firme a radovi će početi na jesen“, naglašava naš sagovornik. Podsetimo, rafinerija nafte koju američka kompanija namerava da izgradi u Smederevu, trebalo bi da uposli oko 500 radnika, ali i niz pratećih službi, a uslovi investiranja sa gradskim vlastima dogovarani su gotovo dve godine.

Povezane vesti:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;