RTB Bor posle remonta duplira proizvodnju bakra

07.06.2012. | Tanjug

U okviru Rudarsko - topiničarskog basena Bor (RTB) završen je remont tehnološke linije broj 1 borske topionice, koja će omoguciti dupliranje proizvodnje anodnog bakra sa 2.000 tona u maju, na oko 4.000 tona u junu.

Remont borske topinice završen je za planiranih 20 dana i u funkciji stabilnog rada u naredne dve godine, do starta i uhodavanja nove topionice, izjavio je upravnik borske topionice Slaviša Stefanović i naveo da je remont obavljen uz pomoć 13 firmi angažovanih sa strane, a zamenu vatrostalne opeke na plamenoj peći, obavilo je 33 radnika iz "Magnohroma" iz Kraljeva.

"S obzirom na to da je ovo poslednji generalni remont pre zaustavljanja i definitivnog uklanjanja stare tehnologije, remont topionice rađen je detaljno i u povećanom obimu. Obuhvaćeni su svi agregati koji su u funkciji, počev od pripreme do rafinacije, i na njima je sanirano 80 do 90 odsto opreme. To se posebno odnosi na reaktor i plamenu peć, gde je skoro u potpunosti zamenjena opeka", objasnio je Stefanović.

Efekti remonta ogledaju se u većem kapacitetu rada agregata, kvalitetu i obimu proizvodnje, kao i poboljšanju tehnoloških parametara (veće iskorišćenje bakra, dodatno smanjenje potrošnje energenata - uglja, električne energije, vode).

U Topionici ovih dana ima oko 14.000 tona šarže, a dnevna prerada se kreće oko 800 tona.

"U maju smo proizveli više od 2.000 tona anodnog bakra, a petomesečni bilans dostigao je 13.300 tona. Rudari su nas malo ''zatrpali'' svojom proizvodnjom. Međutim, imajući u vidu 20 dana zastoja, očekujemo da ćemo sve te zalihe svesti u granice normale neophodne za siguran i bezbedan rad", kazao je upravnik borske topionice.

"Nakon remonta i prikupljanja zaliha, očekujemo izuzetno dobru junsku proizvodnju od preko 4.000 tona anodnog bakra, jer su stvoreni svi preduslovi, a i letnji meseci su mnogo povoljniji za rad", naveo je Stefanović.

Delom je remontovana i Fabrika sumporne kiseline tako da se i tamo osećaju znatna poboljšanja u radu, a preuzimaju se veće količine gasa koje su skoro na granici projektovanog kapaciteta od 100.000 kubnih metara na sat, čime se, pored povećane proizvodnje kiseline, postiže i manja emisija sumpordioksida u atmosferu.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milivoj 21.02.2018.
Jeste i sve ce biti u Beogradu, eventualno ...
Timacum 18.02.2018.
Ništa novo! Pucolan (mleveni vulkanski tuf)...
Шумадинац 10.02.2018.
Нишки аеродром би требало боље повезати са ...
Boris 06.02.2018.
Mnoge generacije su radile na digitalizacij...
Теразија 31.01.2018.
Најсмешније у целој овој причи је да је држ...