INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Mrkonjić: Odložiti "Nissal"-u otplatu bankarskih dugova

03.04.2012. | Tanjug

Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić izjavio je juče da bi država tebalo da pomogne niškoj fabrici za preradu aluminijuma "Nissal" i drugim sličnim velikim domaćim preduzećima, odlaganjem otplate bankarskih dugova, na dve godine.

- Ja ću obavestiti o tome Vladu Srbije i tražiti načina da se "Nissalu" koji je jedno od naših najboljih preduzeća stvore uslovi kako bi mogli da rade punim kapacitetom - rekao je Mrkonjić prilikom obilaska fabrike.

Ministar je istakao da posla i tržišta ima za tu fabriku, u kojoj radi 650 radnika i da je najvažnije da im država pomogne da se zadrže ta radna mesta i prošire poslovi. Mrkonjić je naveo da ta firma trenutno realizuje veliki projekat u Sočiju, gde se rade objekti za zimsku Olimpijadu 2014. godine.

Vlada Srbije je, prema njegovim rečima, pre svega imala zadatak da građanima obezbedi radna mesta i da samo razvojni projekti, poput izgradnje Koridora 10 i 11 i železnice Srbije, mogu da zaposle nove radnike.

On je naglasio da u Srbiji ima mnogo dobrih velikih fabrika, poput "Nissala" koje mogu da rade kvalitetno, kao sve velike svetske firme.

"Nissal" prerađuje aluminijum u proizvode za potrebe građevinske industrije-šipke, prozore, vrata, aluminumsko-staklene fasade i druge građevinske proizvode, a najvise izvozi na rusko i nemačko tržište.

Vlasnik "Nissala" Goran Vuković je izjavio novinarima da je predočio ministru probleme sa kojima se suočavaju, ne samo njegova već i druge velike fabrike u Srbiji, usled posledica ekonomske krize.

"Mi smo krizu preživeli, ali su ostale poteškoće, usled nedostatka para, dodatnog zaduživanja i drugih probelima", rekao je Vuković.

On je kazao da velikim srpskim fabrikama nije toliko hitan gotov novac, već da bi im puno značio grejs period od dve godine, za vraćanje bankarskih dugova, kako bi mogli da se nastave veliki poslovi, na domaćem i inostranom tržištu. Vuković je rekao da "Nissal" trenutno ima iskorišćenost 50 do 60% kapaciteta.

On je podsetio da je "Nissal" bio u velikoj meri angažovan na izgradnji "Fiata" u Kragujevcu, da učestvuje u izgradnji velikog poštanskog centra u Zemunu, aerodroma u Lađevcima i da realizuje projekte u Rusiji, kao i da izvozi alu-proizvode za auto i vojnu industriju, uglavnom za nemačko tržište.

Vuković je dodao da izvoze proizvode i na kuvajtsko tržište, gde su prisutni već tri godine u pripremnoj fazi u građevinsrstvu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;