INFONET-468X60-BANNER

Tajvan: Podvodni sistem za upozoravanje na zemljotrese

14.11.2011. | Blic

Iz Tajvana danas stiže vest da je ova zemlja pustila u pogon svoj prvi sistem za podvodno seizmičko posmatranje. Ovaj sistem, vredan 14 miliona dolara, daće ostrvu nekoliko spasonosnih sekundi ili čak i minuta u suočavanju sa zemljotresima i cunamijima.

Sistem koji je izradila NEC korporacija iz Japana, sastoji se od opreme seizmografskih senzora na dnu okeana, do instrumenata merača pritiska cunamija i podvodnih mikrofona.

"Sistem daje mnogo jasniju sliku šta se dešava. Čak možemo da čujemo i zvuk delfina koji plivaju u blizini", rekao je AFP-u direktor seizmičkog centra Kuo Kai-ven. "Uz pomoć tog sistema bićemo u stanju da dobijemo 10 dodatnih sekundi za upozorenje ukoliko zemljotres pogodi priobalni deo i čak dodatnih 10 minuta da izdamo upozorenje na cunami", objasnio je.

Novi sistem za uzbunu postavljen je oko podmorskog kabla koji počinje u mestu Toučeng na severoistoku Tajvana i proteže se u pravcu istoka 45km u oken. Skoro 70% zemljotresa koji pogađaju Tajvan dešava se u toj oblasti, navodi seizmološki centar.

Sistem je postavljen na dubini od oko 300m i šalje u stvarnom vremenu digitalne podatke na kopno putem optičkog kabla 24 sata dnevno, navodi u svom saopštenju NEC.

Tajvan, budući da leži u području blizu dodira dve tektonske poloče, redovno pogađaju zemljotresi. U septembru 1999. godine, ostrvo je pogodio zemljotres magnitude od 7,6 stepeni koji je usmrtio 2.400 ljudi. To je bio najteži zemljotres koji je pogodio ostrvo u novijoj istoriji. Tajvan je počeo da razmišlja o ovakvom sistemu za uzbunu pošto je cunami u Indijskom okeanu 2004. godine ubio skoro četvrt miliona ljudi.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;