INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Negativne prognoze za industriju čelika

01.11.2011. | Tanjug

Prognoza evropskog sektora čelika korigovana je od strane međunarodne rejting agencije Mudis sa "stabilne" na "negativnu". U izveštaju agencije navodi se da u celom svetu makroekonomski uslovi koče razvoj industrije čelika, ali je Evorpa, zbog suverenih dugova, pod dodatnim udarom. Ovaj sektor se tek delimično oporavio posle pada 2009. godine, "stabilna" prognoza evropske industrije čelika nije menjana od marta 2010. godine, a sada su njegovi osnovni indeksi negativni.

Mudis prognozira da će tražnja čelika u 27 zemalja Evropske unije u narednih 12 meseci biti u rasponu od pada za 4% do rasta od 2%. Cene toplovaljanog čelika evropskih proizvođača, opašće u sledećoj godini za 7 do 2% u odnosu na period januar - septembar 2011. (u proseku 570€/t). Cene su već sredinom oktobra bile ispod 510-530€/t, tako da bi dalje sniženje moralo da bude skromnije. Cene sirovina biće, takođe,  na silaznoj liniji, ali će opasti manje od cena čelika, što će se negativno odraziti na rentabilnost proizvođača.

Evropski proizvođači čelika već su počeli da smanjuju proizvodnju i zaustavljaju kapacitete. Kompanija ArcelorMital zatvorila je  visoke peći u Belgiji, ugasila dve peći u Francuskoj, jednu u Poljskoj i još jednu u Nemačkoj. Sem toga, planira se gašenje peći u Španiji i Luksemburgu. Evropske čeličane kompanije ArcelorMital prošle godine su učestvovale u ukupnoj proizvodnji čelika sa 48%.

Zaustavljanje visokih peći obajvila je kompanija Tata Steel UK, dok SSAB gasi peć u Švedskoj. ThyssenKrupp, Salzgitter, Riva i Voestalpine nisu, za sada, najavili zaustavljanje kapaciteta, ali pripremaju smanjenje proizvodnje u četvrtom kvartalu.

Zapadnoevropski proizvođači, razmatrajući varijantu zatvranja kapaciteta, rukovode se idejom da tražnja čelika u Evropi neće nikako uspeti da se vrati na nivo pre krize. Analitičari agencije Mudis, međutim, upozoravaju da bi takav stav mogao da otvori put proizvođačima iz Zemalja Zajednice Nezavisnih Država (ZND), kao što su ruski koncerni NLMK (Novolipecki metalurški kopmbinat) i MMK (Magnitogorski metalurški kombinat), što bi moglo da destabilizuje ponudu čelika u Evropi.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;