INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Albanija: šansa za srpsku industriju građevinskih materijala

18.10.2011. | E-kapija

Na sednici Sekcije za Albaniju PKS koja je održana u petak, 14. oktobra, rečeno je da u Albaniji postoji sve veća tražnja za poljomehanizacijom, građevinskim mašinama i materijalima i naglašeno je da je izvoz iz Srbije u ovu zemlju porastao za 16,5% u odnosu na 2010. godinu.

"Šansa za srpska preduzeća jeste to što je Albanija tržište velike tražnje, koja će i dalje rasti. To je posebno izraženo u oblasti građevinske industrije, jer je u pitanju zemlja koja će se u budućnosti mnogo graditi", kazao je Miloš Jelić, direktor PKS.

Albanija pripada grupi srednje značajnih spoljnotrgovinskih partnera za Srbiju, i za prvih osam meseci ove godine ostvarena je robna razmena vredna 93,9 miliona američkih dolara. Proizvodi koje je naša zemlja najviše izvozila jesu mineralne rude i otpaci metala, električna energija, žitarice i proizvodi od žitarica, dok smo najviše uvozili naftu i derivate, voće i povrće, proizvode od olova kao i delove za nameštaj.

Jelić je naglasio da robna razmena dve zemlje i dalje nije na nivou na kome bi mogla biti, a da pre svega postoji velika neravnoteža izvoza i uvoza, jer Albancima prodamo 16 puta više nego što od njih uvezemo.

Vodeći srpski izvoznik u 2010. godini bilo je Steel-impex, Bačka Palanka, a među značajnijim izvoznicima su Novometal, Novi Sad i Potisje Kanjiža, a preduzeće Kablovi iz Jagodine uspešno sarađuje sa albanskim kompanijama od 2005. godine. Radiša Dimitrijević, predstavnik jagodinskog preduzeća je rekao da je njihov dosadašnji izvoz elektroenergetskih kablova na albansko tržište vredan oko 1,8 miliona evra, i za danas (17. oktobra) najavio potpisivanje ugovora vrednog 1,2 miliona evra. Kao najveću prednost albanskog tržišta ističe ulaganja od oko 1,6 milijardi evra koja se očekuju u energetskom sektoru ove zemlje.

Ambasador Albanije u Beogradu Špetim Čauši je naveo da je Albanija u prethodnom periodu postigla velike promene usmerene ka razvoju tržišta i sprovela liberalizaciju cena i trgovine, privatizovala strateške sektore, kao što su telekomunikacije, bankarski i osiguravajući sektor i energetika, a preduzete su i fiskalne i monetarne reforme.

"Povećanje učešća stranih kompanija na albanskom tržištu jasan je pokazatelj povoljnih uslova za strane direktne investicije", naglasio je ambasador ističući da u toj zemlji nije potrebna preliminarna dozvola za pokretanje investicija, kao i da firma može da se registruje za samo jedan dan i to sa simboličnom naknadom koja je manja od jednog evra.

Olivera Kiro, sekretar Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS ukazala je da pitanje transporta robe predstavlja veliki problem u uspostavljanju privrednih veza, ali da uprkos tome srpska preduzeća mogu uspešno da posluju u Albaniji.

Privrednici su se požalili i na obavezu da svoje proizvode izvoze preko Crne Gore, što ih dodatno poskupljuje. Takođe, kao problem naveli su i činjenicu da je za pojedine vrste robe neophodno pribavljanje određenih sertifikata koje ova država zahteva.

 

 

 

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

TRITONEX
TRITONEX
KRAGUJEVAC
tritonex.rs

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;