INFONET-468X60-BANNER

Most kod Beške završen!

20.09.2011. | Economy

Izgradnja novog mosta preko Dunava kod Beške je završena i most će biti uključen u saobraćaj 30. septembra, izjavio je zamenik direktora projekta iz austrijske Alpine Slobodan Mitrović. Na južnoj obali je izgrađen i pristupni put dug 1,6km, a na severnoj obali asfaltiranje počinje danas, rekao je Mitrović Tanjugu.

Most na Koridoru 10, nazvan Blizanac jer je izgrađen na manje od pet metara od starog mosta kod Beške, dugačak je 2.205m i u mostogradnji predstavlja poslednju reč tehnike, ističu u Alpini.

Stari most, koji će se i dalje koristiti, izgrađen je 1975. godine i u to doba je bio najduži most u Evropi i svetski rekoder u "betonskim prednapregnutim kontinualnim gredama", a projektovao ga je inženjer Branko Žeželj. Taj most je bio dugačak 2, 5km, ali je tokom NATO bombardovanja srušen jedan njegov deo, pa je skraćen na 2.205m, koliko je dugačak i novi most.

"Ta dva mosta zajedno, najveći su trenutno mostovi na Dunavu i još uvek su u samom vrhu u sistemu prednapregnutih greda", rekao je Mitrović navodeći da novi most ima centralni raspon nad rekom dugačak 210m. U novi most je ugrađeno 67.000 kubika betona, 50km kablova za prednaprezanje, 10.000 t armature, najkvalitetnije dilatacije iz Švajcarske i drugi savremeni materijali.

U izgradnji je, prema njegovim rečima, primenjena najnovija tehnologija, na primer svi šipovi u reci su obeležavani GPS sistemom, obavljeno je modelsko ispitivanje temelja u reci u institutu Jaroslav Černi, a korišćene su i dve najnovije skele za gradnju i satelitski snimci radara za utvrđivanje razmera klizišta.

Mitrović je kazao da je izgradnja novog mosta bila veoma složena, jer je tako veliki most izgrađen na malom rastojanju od postojećeg mosta, kao i zbog aktivnog klizišta koje je sanirano.

Alpina treba da završi i rekonstrukciju starog mosta sa pristupnim putevima, pa će posle otvaranja novog mosta za saobraćaj, stari biti u jednom periodu zatvoren zbog radova, rekao je on.

"Srbija će imati dva najveća mosta na ukrštanju koridora 10 i 7 (reka Dunav)", naglasio je Mitrović i dodao da je Alpina u okviru tog projekta izgradila i most preko kanala Arkanj, dug oko 100m.

Tender za izgradnju novog mosta preko Dunava kod Beške je raspisan 2004, a radovi su počeli 2008. godine. Ugovorena vrednost radova za izgradnju novog mosta iznosi 33,7 miliona evra, što finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), ali će zbog naknadnih radova konačna cena tek biti poznata.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;