INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

CEDEF i Grad Beograd dodelili diplome budućim energetskim menadžerima

30.06.2011. | Gradjevinarstvo.rs

U Svečanoj Sali skupštine grada Beograda, juče (29. juna) dodeljene su diplome budućim energetskim menadžerima beogradskih opština i javno-komunalnih preduzeća. Polaznicima obuke Energetski menadžeri u javnoj upravi: zgradarstvo, koju je organizovao Centralno-evropski forum za razvoj (CEDEF), u saradnji sa gradom Beogradom, diplome je uručio Dejan Vasović, gradski arhitekta.

Na svečanoj dodeli diploma su govorili Jovanka Arsić Karišić, predsednica Upravnog odbora CEDEF-a, Dejan Vasović, gradski arhitekta, prof. dr Miloš Banjac, pomoćnik ministra za infrastrukturu i energetiku i Marko Stojanović, direktor gradske Uprave za energetiku.

Jovanka Arsić Karišić, predsednica UO CEDEF je izjavila: “Ovom naprednom i inovativnom obukom, koja je prva te vrste ikada organizovana u Beogradu, i naš grad se priključio evropskim prestonicama koje brinu o energetskom menadžmentu, životnoj sredini, obnovljivoj energiji - u građenju savremenog koncepta inteligentnih gradova“.

Gradski arhitekta Dejan Vasović je istakao da je veoma važno nastaviti sa obučavanjem u ovoj oblasti, kako bi se što efikasnije upravljalo energetskim resursima u gradskim institucijama. ”Materija iz koje ste se obučavali vrlo brzo će se menjati i usavršavati. Od nas se očekuje da uspostavimo sistem za rukovođenje i korišćenje energije, da je kontrolišemo i usmeravamo i zato je važno da što više ljudi bude upoznato sa ovom temom", rekao je Vasović.

Marko Stojanović, direktor gradske Uprave za energetiku, rekao je da je Grad usvojio Strategiju razvoja energetike do 2030. godine u kojoj su sistemski definisani ciljevi i mere. “Deo tih mera odnosi se i na edukaciju, kako onih koji rade na ovim pitanjima u gradu tako i samih korisnika, kako bi se povećala svest o odgovornom korišćenju energetskih resursa. Počeli smo i sa kreiranjem informacionog sistema energetike grada koji se završava do kraja ove godine i koji će omogućiti da se na najbrži način na jedno mesto prikupe svi podaci koji se tiču energetike. Na taj način se stvara i osnov za kvalitetne analize i planiranje", istakao je Stojanović.

Energetski menadžeri iz Beograda su tokom stručnog usavršavanja unapredili svoja saznanja i upoznali se sa standardima vođenja energetske politike, politike racionalnog korišćenja energije i obnovljivih izvora energije u oblasti zgradarstva, koji se već uspešno primenjuju u zemljama regiona. Nakon odslušane obuke, svi polaznici su uspešno položili test za zvaničnu diplomu grada Beograda.

Ovom prilikom predstavljen je i novi projekat grada Beograda – Izgradnja energetski nezavisnog vrtića. Ovaj projekat će biti realizovan zahvaljujući pokroviteljstvu društveno odgovornih kompanija koje su donirale sredstva i opštine Savski venac koja je poklonila plac za izgradnju vrtića.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;