INFONET-468X60-BANNER

Uz proizvode kompanije BASF do vrhunskih sportskih rezultata

30.07.2008. | BASF

„Citius, altius, fortius“ („Brže, više, jače“) glasi moto Olimpijskih igara koji će avgusta meseca ove godine podsticati sportiste iz preko 200 zemalja da se bore za medalje. Uz više od 10.000 vrhunskih sportista, na Olimpijskim igrama biće prisutni i brojni proizvodi kompanije BASF, koji su zastupljeni i na mnogim drugim stadionima i u sportskim halama širom sveta.

U Peking su tehnologije i stručno znanje kompanije BASF zastupljeni pre svega u građevinskom sektoru, na čelu sa olimpijskim stadionom u Beijingu. Zbog jedinstvene isprepletene čelične konstrukcije, koja može da primi 91.000 gledalaca, ovo „Ptičje gnezdo“ već je postalo zaštitni znak Olimpijskih igara u Pekingu. Dodaci za beton kompanije BASF omogućili su kraći period izgradnje i postizanje najviših standarda kvaliteta i stabilnosti. Ove prednosti iskorišćene su i u izgradnji Olimpijskog sela, teniskog centra i plivačkog kompleksa.

Sportisti će obarati rekorde i na travi. Veštački travnjaci sve više dobijaju na značaju zahvaljujući dugotrajnosti, lakom održavanju i otpornosti na atmosferske uslove. Mišići i zglobovi sportista naročito su dobro zaštićeni od povreda kod travnjaka čija se vlakna nalaze na elastičnoj podlozi napravljenoj od proizvoda Neopolen® P, specijalne pene kompanije BASF. Veštačka trava postavljena na stadione u Pekingu tretirana je kombinacijom BASF-ovih UV filtera i pigmenata. Za tamnozelenu boju zaslužan je BASF-ov pigment Heliogen®. Da boja travnjaka vremenom ne bi izbledela, UV filter  Uvinul® štiti ih od starenja i oštećenja.

BASF-ovi proizvodi prisutni su i na drugim stadionima širom sveta. Kao vodeći svetski proizvođač trkačkih staza za dascipline lake atletike, kompanija BASF napravila je CONIPUR® M, podlogu od čiste plastike koju čine tri sloja: dva donja ekstremno mekana sloja koja štite zglobove sportista i trećeg tvrđeg, ali elastičnog sloja koji sprinterima omogućava vrhunske rezultate. CONIPUR® M je između ostalog postavljen u čuvenu plavu trkačku stazu Olimpijskog stadiona u Berlinu na kojem će se 2009. godine održati Svetsko prvenstvo u lakoj atletici.

Najmodernije tehnologije kompanije BASF prisutne su ne samo u stadionima, nego i na samim sportistima. Dok su se stari Grci takmičili bosi, patike današnjih sportista su high-tech proizvodi, sastavljeni od preko 30 delova, na čijem su pravljenju stručnjaci godinama radili. Važna komponenta sportskih patika je Elastollan®, specijalna plastična masa na bazi poliuretana BASF-ove firme-ćerke Elastogran, koja se između ostalog primenjuje u pravljenju đonova, zaštitnih slojeva, elemenata za čvrstoću i elastičnost a sportske patike čini savitljivim, laganim i otpornim na ekstremna opterećenja.

Kompanija BASF krije se i u modernoj sportskoj odeći. Međuproizvod PolyTHF® važna je komponenta elastičnih vlakana elastana i spandeksa od kojih se prave kupaći kostimi i plivačka oprema. Kompanija BASF pravi i sirovine za funkcionalne tekstile, npr. termoplastične poliuretane (TPU) od kojih se prave tekstili koji dobro dišu, ili poliamid koji zaštitinim faktorom i do 80 štiti od opasnog UV zračenja.

Proizvodi kompanije BASF primenjuju se i kad su takmičenja završena. Tenzidi iz širokog asortimana proizvoda Lutensol® uklanjaju i najupornije nečistoće i primenjuju se u proizvodnji mnogih tečnih i praškastih deterdženata širom sveta, a Sokalan® proizvodi sprečavaju prenošenje boje sa obojenog na belo rublje.

Da bi i sportisti bili spremni za vrhunske rezultate, vitaminski dodaci za voćne sokove kompanije BASF doprinose uravnoteženoj ishrani sportista. Vitamin C i E vezuju slobodne radikale kiseonika, koji se intenzivno stvaraju u mišićima sportista, i pomažu imunološki sistem. B vitamini imaju važnu ulogu u razmeni ugljenih hidrata, belančevina i masti i organizmu su potrebni za stvaranje energije za rad srca, krvotoka i mišića.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;