INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Arhitektonsko delo nestalo u plamenu

12.02.2009. | Spiegel

9. februara 2009. veliki požar u potpunosti je uništio Mandarian Oriental hotel u Pekingu čiji je vlasnik Centralna televizija Kine - delo holandskog arhitekte Rema Kulhasa (Rem Koolhaas).

Iako relativno nov, ovaj objekat je već postao jedan od simbola glavnog grada Kine koji je radikalno menjao izgled uoči Olimpijskih igara 2008.

Požar je izazvan pomalo naivno. Izvala ga je raketa vatrometa koju su ispalili radnici same televizije u svom privatnom vatrometu za Kinesku lunarnu Novu godinu.

Na fotografiji je ugljenisan Mandarian Oriental hotel, čije je otvaranje bilo planirano za ovo leto. Pored hotela sa 241 sobom, u ovoj zgradi je bio predviđen i TV-studio sa 1.500 sedećih mesta, dvorana za prijeme, bioskopi, galerije... Na sreću, u vreme izbijanja požara zgrada je mahom bila prazna, ali je jedan vatrogasac poginuo dok ih je šest povređeno.

U Kini, ova nesreća dobila je šire značenje - veoma loš predznak za nastupajuću lunarnu godinu.

Međutim, čak i oni manje sujeverni Kinezi dočekali su vest o požaru kao neku vrstu ispunjenja pravde. Na blogovima se pojavila opaska da je sama državna televizija zapalila toranj ali da nije uspela da iskoristi ovu vest, aludirajući na strogo kontrolisanu medijsku scenu u Kini. I pre je toranj bio na udaru forumaša i blogera kao još jedan projekat gde država troši budžetski novac kako bi uspešnije mogla da širi sopstvenu propagandu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;