INFONET-468X60-BANNER

Prvo kraj stečaja pa industrijska zona

06.10.2010. | B. Novović | Politika

Umesto očekivanog dogovora, ili barem razgovora, predstavnici Odbora poverilaca bivših radnika valjevske fabrike nameštaja i kartonske ambalaže Stefil ni prekjuče (4.10.2010) se nisu izjasnili o prodaji 15 hektara fabričkog zemljišta gradskoj upravi za ponuđenih 200 miliona dinara radi izgradnje nove industrijske zone.

Za razliku od njih, predstavnici Odbora većinskih poverilaca pozitivno su se izjasnili o ovom kupoprodajnom angažmanu na koji su radnici odgovorili preksinoćnim protestom ispred zgrade Trgovinskog suda. Radivoje Ostojić, predsednik Odbora poverilaca radnika, okupljenim kolegama je kazao da se nije odazvao na uredno dostavljen poziv, jer je smatrao da je za tako nešto morao da dobije njihovu saglasnost, a ne da se ponaša po instrukcijama državnog pravobranioca i stečajnog upravnika.

Zoran Stojaković, predsednik Skupštine poverilaca, radnicima je najavio podnošenje zahteva gradskoj skupštini za pregovore o sudbini imovine Stefila kao i o pravima radnika u navedenoj okolnosti. Inače, većina okupljenih radnika nije iskoristila socijalni program, a kako kažu, lakoverno su se odrekli i prava od naplate potraživanja sudskim putem. Na pitanje, ako već odbijaju sumu od ponuđenih 200 miliona dinara, da li su izračunali ili utvrdili cenu ispod koje neće ići, većina radnika je odgovorima da to nije komplikovana računica. Na naše insistiranje da budu konkretniji rekli su da oni traže da im bude povezan staž zbog kojeg više od 50 radnika ne može da ode u penziju kao i da im budu izmirena dugovanja za neisplaćene zarade. Na sve ispod toga, poručuju, reagovaće ponovnim odlaskom u prazne fabričke hale i drugim radikalnim merama.

Na nedavno održanoj Skupštini poverilaca valjevske fabrike nameštaja i kartonske ambalaže Stefil u stečaju nije doneta odluka da li se prihvata prodaja imovine ove kompanije za 200 miliona dinara koliko je ponudio grad Valjevo, kako bi se na toj lokaciji izgradila industrijska zona. Kamen spoticanja ponovo je bila visina ponuđene cene za koju radnici smatraju da je mala i da ne mogu namiriti ni izbliza ona potraživanja (njihove zarade) zbog kojih su godinama patili oni i njihove porodice.

U gradskoj upravi Valjeva, posle najnovijih događanja razmišljaju, kako smo nezvanično saznali, da dignu ruke od „Stefila”. Gradska uprava ne odustaje od kupovine zemljišta za industrijsku zonu čija lokacija bi mogla da bude samo koji korak dalje od propale i u korov zarasle fabrike nameštaja i kartonske ambalaže.

Celu vest možete pročitati na http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Prvo-kraj-stecaja-pa-industrijska-zona.lt.html

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;