INFONET-468X60-BANNER

Srbijanski Bomex razmatra preuzimanje Kraljevice

05.10.2010. | Novi list

Nakon Philipa Zeptera i Kermas grupacije Danka Končara, pojavio se novi potencijalni interesent za Brodogradilište Kraljevicu čiji su predstavnici ovih dana obišli škver.

Reč je o Bomex holdingu sa sedištem u Beogradu koji, pored fabrika i filijala u Crnoj Gori, Turskoj, Makedoniji i Rusiji, ima predstavništvo i u Sisku. Pored proizvodnje crne metalurgije, vatrostalnog stakla i građevinarstva, u sklopu Bomex holdinga deluje i istoimeno brodogradilište 4M u blizini Zrenjanina.

Uz čelnog čoveka "Bomexa" Milana Bjelića, kraljevičke navoze posetio je i direktor Bomexove sisačke export-import podružnice Svetozar Krotin, koji je juče (4.10.2010) u kraćem telefonskom razgovoru objašnjavao da je cilj njihove posete bio prvenstveno usmeren ka mogućim oblicima saradnje Bomexovog brodogradilišta i Kraljevice. Krotin je, doduše, na kraju ipak priznao kako nije isključeno da dođe do razgovora oko privatizacije i kupovine kraljevičkog škvera, ali da je o svemu tome još veoma rano govoriti. U Bomexu će narednih dana, na osnovu informacija koje su im prezentovali u Kraljevici, tek utvrditi hoće li i na koji način ići u dalje razgovore u kojima će biti nezaobilazno i Ministarstvo gospodarstva.

Na web stranici Bomexa stoji podatak da ovaj holding zapošljava osam stotina radnika, da su pre dve godine ostvarivali prihod od 160 miliona eura. Krotin za brodogradilište u Zrenjaninu kaže da je reč o greenfield investiciji. Ovo brodogradilište na reci Begej, prema objavljenim podacima, proizvodi više vrsta brodova za rečni i pomorski promet dužine do 135m, uključujući i chemical tankere. Pre dve godine potpisali su sedam ugovora za gradnju brodova i barži, lane za dva tankera za nemačkog naručioca, a u februaru ove godine jedan s Francuzima.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;