INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sin Hitlerovog arhitekte protiv plana UNESCO-a da Šperov projekat uvrsti u svetsku baštinu

07.07.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Arhitekta Albert Speer Jr (Šper), sin prvog arhitekte Trećeg rajha, ne slaže se sa planom UNESCO-a da projekat njegovog oca u Nirnbergu uvrsti u svetsku baštinu. U intervjuu datom za magazin Fokus on se osvrće na rad svog oca i naš odnos prema "spornim" delima arhitekture.

Ovaj prostor, poznat po velikom sletu Nacističke partije ovekovečenom u legendarnom dokumentarnom filmu Leni Riefenstahl - Trijumf volje (1934), važi za simbol uspona nacista i sve strahote koje su usledile nakon jačanja Hitleve vlasti i prve velike demonstracije sile u Nirnbergu (što je razlog i zašto su suđenja vođama Trećeg Rajha za ratne zločine održana upravo u tom gradu).

Sa druge strane, Šper mlađi se slaže da ne treba srušiti sve što je izgrađeno u vreme vladavine Hitlera i njegove partije:

- Italijani su srušili najveći deo spomenika koje je podigao Benito Musolini, vođa fašističkog režima u Italiji. Ni takav pristup nije sasvim korektan.

Nemci žele da Nacistički paviljon u Veneciji bude srušen

U isto vreme nemački arhitekti traže da se sruši i nemački paviljon u Veneciji izgrađen za bijenale 1909. godine, ali redizajniran po ukusu Firera 1938. godine. Udruženje arhitekata Nemačke tvrdi da paviljon nije umetnički ni arhitektonski spomenik vredan čuvanja, a u ovom zahtevu im se pridružuju i mnogi umetnici iz Nemačke.

Direktorka Muzeja moderne umetnosti u Frankfurtu, Susanne Gaensheimer, ne slaže se sa ovakvim pristupom:

- Ne možete promeniti istoriju rušeći arhitekturu. Ali možete iskoristiti arhitekturu da sačuvate našu svest o istoriji.

Više o ovoj temi na linku na kraju teksta.

Albert Šper mlađi je često kritikovao, ne samo saradnju njegovog oca sa Hitlerom, za koga je pravio grandiozne planove nacističkih gradova budućnosti, već i samu arhitekturu za koju kaže da je potpuno apsurdna.

Više planova, maketa i fotografija (starih i savremenih) možete pronaći na internetu pod upitom - Nazi party rally grounds.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;