INFONET-468X60-BANNER

Južni krak Koridora 10 do kraja godine, istočni početkom 2019.

28.11.2018. | RTS

Do kraja godine biće završen Južni krak Koridora 10 prema Makedoniji, a istočni krak prema Bugarskoj u prvom kvartalu 2019. godine, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Kada je reč o istočnom kraku, Mihajlovićeva kaže da očekuje da auto-put u Sićevačkoj klisuri bude završen krajem januara i da sve bude završeno tokom prvog kvartala 2019. godine.

Mihajlovićeva je ponovila da sledeće godine treba da počne novi investicioni ciklus vredan pet milijardi evra i da je jedan od važnijih projekata gradnja auto-puta Niš - Merdare - Priština.

Kaže da bi radovi na prvoj deonici od Niša do Pločnika trebalo da krenu u trećem kvartalu 2019. i da se trenutno radi na projektno tehničkoj dokumentaciji.

Ministarka je dodala da bi u 2019. godini trebalo da počne i gradnja Koridora 11 na deonici Preljina - Požega.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Gradićemo i auto-put između Beograda i Zrenjanina u dužini od 56 kilometara i o tome razgovaramo sa kineskom kompanijom Shandong. Očekujemo da do kraja ove godine bude gotov okvir komercijalnog ugovora. Pokrajinska vlada je zajedno sa Putevima Srbije već raspisala javni poziv za izradu projektno tehničke dokumentacije - kaže ona.

Mihajlovićeva je rekla da bi dokumentacija u najboljem slučaju mogla da bude završena do sredine sledeće godine i da će u međuvremenu biti razgovarano o načinu finansiranja.

- To je vrlo frekventan put, tako da ne mora da bude kredit, može da bude i model javno-privatnog partnerstva. To ćemo znati u narednih nekoliko meseci - kazala je ona.

Takođe, navodi da se razgovara sa kineskim partnerima da se još poveća udeo učešća domaćih kompanija koje će raditi na tako velikim infrastrukturnim projektima, tako da učešće kompanija ne bude samo 49 odsto po broju kompanija već i po vrednosti ugovora.

Podsetila je da je početkom godine potpisan ugovor vredan 264 miliona evra za obilaznu prugu oko Niša koji finansira EIB i deom EU i navela da je završena projektno - tehnička dokumentacija.

Prema njenim rečima, obilazna pruga oko Niša počinje da se gradi 2019. godine i da se elektrifikuje pruga Koridora 10 od Niša do Dimitrovgrada, pošto je to jedina deonica na železničkom Koridoru 10 koja nije elektrifikovana.

- Jedini deo pruge počinje da se gradi sledeće godine i potrebno je dve i po godine da se završi ceo projekat - kaže Mihajlovićeva.

Naglasila je da je cilj vozovi na prugama mogu da idu brzinom od najmanje 120 kilometara na sat i dodala da će biti rekonstruisana i stanična zgrada u Doljevcu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;