INFONET-468X60-BANNER

Restauracija uspela: Krivi toranj u Pizi više nije toliko kriv

22.11.2018. | Srna

Čuveni krivi toranj u Pizi ispravljen je za pola stepena nakon restauracijskih radova, a stabilnost je bolja od očekivane, kažu eksperti. Eksperti navode da se krivi toranj u Pizi malo manje naginje nego što je to ranije bio slučaj, piše list Gardijan.

Toranj, koji je nagnut praktično od početka gradnje 1173. godine, izgubio je četiri centimetra nagiba u poslednje dve decenije, navodi se u izveštaju nadzorne grupe koja se sastaje svaka tri meseca kako bi ocenila stanje ovog spomenika kulture.

Toranj u Pizi

Toranj u Pizi (www.pixabay.com)

- Od početka restauracije, toranj se naginje za pola stepena manjem - rekao je Nuncijate Skvelja, profesor geotehnike na Univerzitetu Piza, dodajući da je ono što je važno stabilnost kule, koja je bolja nego što se prvobitno predviđalo.

Nadzorna grupa formirana je 2001. godine nakon što je inženjer Mišel Jamiolkovski koordinisao međunarodnom komisijom kako bi se sačuvao ovaj simbol Italije i građevinarstva.

Ova kula zvonik, simbol moći pomorske republike Pize u srednjem veku, bila je defektna od početka zbog poroznog tla od gline na kojem je izgrađena.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;