INFONET-468X60-BANNER

Izmenama zakona stvoreni uslovi za borbu protiv bespravne gradnje

05.11.2018. | Beoinfo

Veći broj usvojenih rešenja u Izmenama i dopunama zakona o ozakonjenju objekata nastao je na osnovu inicijative Grada Beograda i kako je rekao zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, gostujući na TV Prva i dodao da su zahvalni nadležnom ministarstvu na razumevanju i Narodnoj skupštini koja je usvojila izmene zakona.

Ilustracija (www.pixabay.com)

– Bespravni graditelji su do sada nalazili prolaze kroz zakonske lavirinte primene zakona i promena koja se odnosi na rušenje. Do danas smo imali izgrađene bespravne objekte za koje nisu plaćeni doprinosi za građevinsko zemljište i porezi, a koji su bili priključivani na postojeću infrastrukturu koja je nedovoljna i sve to stvara milionske štete, a mi procenjujemo da je ona samo na neplaćanju doprinosa od 70 do 100 miliona evra. Izmenama je predviđeno i popunjavanje poreske prijave jer smo ranije imali prijavu da se neko legalizuje a neće da prijavi porez jer ga zakon nije obavezivao. Legalizacija mora da bude oročena, pet godina je rok, presek je 15. novembar 2015. i novih neće biti. Imamo satelitski snimak i na osnovu njega je moguće ući u postupak i sve su to stvari koje nam omogućavaju da mi u lokalnim samoupravama možemo da delujemo, jer smo do sada smo imali ograničene mogućnosti – kazao je Mladenović.

On je istakao da je pitanje bespravne gradnje opštedruštveni problem koji se mora rešiti.

– Ovim izmenama zakona sve opštinske inspekcijske službe sada dolaze pod ingerenciju grada i kontrola će biti rigorozna. Svi predmeti biće analizirani i izbeći će se situacija koju smo imali prethodnih godina i uspostaviće se red. Sada ćemo određeni broj predmeta vratiti opštinama i na taj način ubrzati postupak legalizacije. Oni koji bespravno grade od novembra 2015. neće moći objekte da priključe na struju, vodu i kanalizaciju, a krivične prijave podnosiće se ne samo protiv graditelja već i protiv vlasnika parcele, oduzimaće se licence graditeljima koji tako grade i tako ćemo uvesti red u ovu oblast – kazao je Andreja Mladenović.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;