INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zgrade "crtaju" samo sa licencom

24.10.2018. | S. Bulatović | Novosti

Poslanici upravo raspravljaju o novoj verziji Zakona o planiranju i izgradnji. Ukoliko ga usvoje bez većih izmena, projektni biroi registrovani kao preduzetnici - mogu da traže dodatan izvor prihoda. Tehničku dokumentaciju za zgrade i porodične kuće ubuduće će moći da rade samo oni upisani kao pravna lica. Garantovani posao će ih, međutim, dodatno i koštati. Uvodi se obaveza licenciranja privrednih društava na svake dve godine.

Ispunjenost uslova da dobiju licencu proverava komisija Ministarstva građevinarstva. Troškove licenciranja snosi preduzeće, a cena će stajati u samom rešenju.

- Tehničku dokumentaciju za izgradnju objekata može da izrađuje privredno društvo, odnosno drugo pravno lice koje je upisano u odgovarajući registar za izradu tehničke dokumentacije za tu vrstu objekata. Mora da ima zaposlene sa licencom za odgovornog projektanta i koji imaju odgovarajuće stručne rezultate u izradi tehničke dokumentacije za tu vrstu i namenu objekta - stoji u Predlogu zakona.

Licencu koja dokazuje da je preduzeće kadro da sastavlja tehničku dokumentaciju, utvrđivaće komisija Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Izmenom člana 126. Zakona o planiranju i izgradnji, projektnim biroima preduzetnicima se oduzima pravo na rad, a pravna lica će od Ministarstva dobijati i svake dve godine obnavljati licencu da bi projektovala čak i stambene zgrade - upozorava Latinka Obradović, potpredsednik UO Inženjerske komore

- Radim kao preduzetnik - kaže vlasnik jednog biroa u Beogradu. - Ako je to stvarno tako, ako kao preduzetnik ne mogu da radim tehničku dokumentaciju, ostaću bez posla. Nije problem da se preregistrujem i postanem privredno društvo. Ali, nisam siguran da je država tu na dobitku na duge staze. Ja sebi sada plaćam doprinose i poreze na iznos prosečne činovničke plate. Preduzeća mahom zvanično prijavljuju minimalac. S druge strane, ako pored svoje, moram da plaćam i licencu za firmu, onda su to veći troškovi.

Usvajanje zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji omogućiće da posle e-dozvola i e-katastra, zaživi i reforma e-prostora, odnosno da se uvede objedinjena procedura i u oblasti izrade planskih dokumenata, po uzoru na onu koja već postoji kod građevinskih dozvola - objašnjavaju u Ministarstvu građevinarstva.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;