INFONET-468X60-BANNER

Velike posledice odlaska građevinara iz Banja Luke

11.10.2018. | BN

Ove godine u Banja Luci gotovo da nije bilo gradilišta na kojem, zbog nedostatka radnika, nije bio probijen rok za završetak radova.  Retko koje građevinsko preduzeće ispoštovalo je datum ispisan na građevinskoj ploči, što je ove sezone stvaralo probleme građanima.

Problemi sa tenderima, žalbama i nedostatkom izvođača radova pravili su probleme u Banja Luci, čak i onda kada je Vlada Republike Srpske ili sam Grad obezbedio sav novac.

Vlasnici građevinskih firmi kažu da jednostavno nema radnika, a problem sa radnom sangom priznao je i sam gradonačelnik Igor Radojičić rekavši nedavno da su im zavezane ruke i da najbolje rade sa onim što imaju.

Domaće građevinske firme odavno tragaju za kvalitetnom radnom snagom, a iste probleme videle su i firme iz regiona.

Ilustracija (www.pixabay.com)

– Dok smo radili auto-put morali smo da zaposlimo isti broj radnika naše firme, odnosno iz Makedonije i isti broj domaćih što je bilo jako teško. Gotovo je nemoguće bilo naći ljude koji hoće da rade, tako da smo jedva uspeli da sve završimo u roku. Odlazak građevinaca u Nemačku se jako oseti, mislim da više nema ko da radi – rekao je makedonski arhitekta Goran Milenkov, koji je bio uključen u projekat izgradnje auto-puta Banja Luka – Doboj. Milenkov objašnjava da je sa malo radnika jako teško kvalitetno završiti radove, jer to nije nimalo jednostavno, niti jeftino kako narodu izgleda, te da će se posledice odlaska stanovništva tek osetiti.

– Samo kilometar auto-puta košta oko šest miliona evra, tako da je to sve jako skupo. Tamponski materijal mnogo košta, a da ne pričam o tome koliko je radnika potrebno da sve bude gotovo na vreme – rekao je i dodao da nadležni hitno moraju da reše ove probleme.

Stručnjaci upozoravaju da će ovim tempom radovi sve više kasniti, a da će se to osetiti na kvalitetu i izgledu grada, te da se sve može izbeći samo stvaranjem bolje radne atmosfera i boljih uslova rada.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, građevinarstvo je najmanje plaćen posao, jer prosečna neto plata u oblasti građevine iznosi 548KM. Građevinski radnici već godinama su jedni od najmanje plaćenih i već dugo su na poslednjem mestu ove statističke lestvice, zato ni ne čudi masovan odlazak ovih radnika.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;