INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Spajanje dva bulevara

08.10.2018. | Beobuild

Probijanje pružnog nasipa na Novom Beogradu, koji bi povezao Bulevar umetnosti i Bulevar Crvene armije, ipak ulazi u realizaciju naredne godine. Pokušaji da se ova saobraćajna veza izgradi traju još od 2015. godine, kada je održan prvi tender na kome se nije javio ni jedan ponuđač. Krajem novembra iste godine raspisan je novi tender, međutim ovog puta Direkcija za građevisko zemljište uputila je direktan poziv ka devet najvećih kompanija. Plan je bio da se dva bulevara povežu još tokom gradnje poslednjeg segmenta prilaza mostu preko Ade, ali je posao ugovoren tek u avgustu ove godine. U trećoj rundi, na tenderu koji je raspisan sredinom aprila, projekat je dodeljen konzorcijumu Energoprojekt-niskogradnja, Institut CIP i Bauwesen, a ukupna vrednost ugovora iznosi 260 miliona dinara bez PDV-a.

Rekonstrukcija i izgradnja brze pruge Beograd-Novi Sad već je zatvorila jedan kolosek na kraku pruge preko Novog Beograda, tako da će ova prilika ipak biti iskorišćena za probijanje pružnog nasipa u produžetku Bulevara umetnosti. Podvožnjak će se nalaziti u trupu pružnog nasipa, a projektovan je kao prolaz za drumski saobraćaj u punom profilu bulevara, sa širinom oko 40 metara i visinom ne manjom od 4,75 metara. Važno je napomenuti da se podvožnjak projektuje tako da bude kompatibilan sa strategijom razvoja i mogućnošću gradnje dodatnih koloseka na ovom delu železničkog čvora. U dugoročnim planovima, krak železničkog čvora na Novom Beogradu biće proširen na 4 koloseka, sa nova dva vijadukta iznad Ulice Omladiskih brigada i dalje ka proširenom tunelu „Bežanijska kosa”.

Zbog važnosti magistralne pruge na kojoj se radovi izvode, realizacija će teći bez trajnog zatvaranja železničkog saobraćaja. Trenutno se radi na projektovanju same konstrukcije i pripremi dokumentacije za građevinsku dozvolu. Ugovorom za izradu tehničke dokumentacije i izvođenje denivelisanog ukrštanja pruge i Bulevara umetnosti na Novom Beogradu predviđen je rok od 480 dana od uvođenja izvođača u posao, od čega je 270 dana rok za izradu tehničke dokumentacije. Kako je konzorcijum uveden u posao krajem avgusta, početak radova na izgradnji može se očekivati u junu naredne godine. Samo izvođenje radova trajaće sedam meseci.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;