INFONET-468X60-BANNER

U Srbiji ima najmanje pet miliona nelegalnih objekata

05.09.2018. | 021.rs

Najnovije procene Republičkog geodetskog zavoda pokazuju da je broj nelegalnih objekata na teritoriji Srbije pet miliona.

- Do sada se verovalo da je broj bespravno izgrađenih objekata oko milion i po, a Repulbički geodetski zavod, zahvaljujući satelitskom snimku Srbije, radi na formiranju registra bespravno izgrađenih objekata i već sada možemo da kažemo da će taj broj biti oko pet miliona. U pitanju je ogroman mrtav kapital na koji ne može da se podigne hipoteka niti može da se uloži u startap biznise i slično - rekao je direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković gostujući na RTS-u.

Kako se precizira na sajtu RGZ, sistem satelitskih snimaka uveden je prevashodno radi realizacije projekta Masovne procene vrednosti nepokretnosti, ali se koristi i u postupku ozakonjenja nelegalno izgrađenih objekata.

- Na osnovu obrađenih podataka za 60 odsto teritorije, utvrđen je trend po kome je broj objekata koji nisu upisani u katastar nepokretnosti ili su znatno izmenjeni u odnosu na upisane približno jednak broju objekata koji su upisani u katastar nepokretnosti. Imajući u vidu navedenu činjenicu da je trenutno u katastru nepokretnosti upisano približno 4.7 miliona objekata, dolazi se do zaključka da postoji oko pet miliona objekata koji nisu upisani u katastar, čak i pod pretpostavkom da 10 odsto objekata evidentiranih u Registru objekata ne bude predmet upisa u katastar nepokretnosti - navode u RGZ.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Direktor RGZ ističe da je za dva meseca od kako je uveden novi sistem knjiženja nepokretnosti uz pomoć notara primljeno više od 42.000 zahteva za uknjiženje.

Specijalni savetnik u Privrednoj komori Srbije Aca Popović kaže za Blic da procenjeni broj nelegalnih objekata treba uzeti sa rezervom.

- Trebalo bi napraviti detaljan uvid u dokumentaciju da bi se preciznije znalo o čemu govorimo - naglašava Popović.

Najviše problema stvara kolektivna stambena izgradnja.

- Ključan je kvalitet gradnje jer se dešavalo da se, na primer, sruši terasa ili ošteti neki drugi deo nelegalno podignute zgrade, a tu je i ozbiljna opasnost od zemljotresa. Naime, svaka konstrukcija ima određeno opterećenje koje može izdržati, i pod tim se upravo podrazumeva pomeranje tla, gde, nažalost, bude i ljudskih žrtava - to mora biti crvena granica za investitore. Da li treba da čekamo da se tako nešto dogodi? Brojni su i usputni problemi, poput priključivanja na infrastrukturnu mrežu ili parking mesta, jer za većinu bespravno podignutih objekata nema garažnih mesta, što direktno ugrožava kvalitet stanovanja - pojašnjava Popović.

Savetnik PKS priznaje da je broj zahteva za ozakonjenje veliki, ali da za ogroman obim posla u RGZ nema dovoljno ljudi.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;