INFONET-468X60-BANNER

Žeželjev most: Obavljeni i fini radovi

17.08.2018. | Z. Grumić | Novosti

Sad već u danima meri se vreme do konačnog otvaranja, u punom kapacitetu, novog drumsko-železničkog mosta u Novom Sadu izgrađenog preko Dunava na mestu onog Žeželjevog, porušenog u NATO bombardovanju pre nepune dve decenije.

Posle uspešnog testiranja mosta na opterećenje i puštanja železničkog saobraćaja u aprilu, u protekla četiri meseca izgrađene su i uređene pristupne saobraćajnice, urađena odgovarajuća rasveta, postavljene neophodne instalacije i obavljeni fini, završni, radovi.

Sada ostaje samo, kako je ranije najavljeno, da se u koordinaciji sa predstavnicima EU, koja je najvećim delom finansirala izgradnju, utvrdi datum svečanog otvaranja i drumskog saobraćaja preko novog mosta.

- Verujem da će do kraja meseca biti uspostavljen i drumski saobraćaj. Videćemo uskoro, svi zajedno, novi most u punoj funkciji - kratko je, za Novosti, izjavio gradonačelnik Miloš Vučević.

Taj most je objekat od izuzetnog značaja ne samo za Srbiju, nego i šire, jer se nalazi i na železničkom Koridoru 10 i deo je buduće brze pruge Beograd - Budimpešta.

Kao drumska saobraćajnica je od ogromne važnosti u prvom redu za Novi Sad, jer će umnogome ubrzati prelaz mnogobrojnih kamiona, kojima je taj pravac tranzitni i jedna je od najznačajnijih obilaznica na području grada.

Tako je i pitanje dana kada će šleperi i ostali teretnjaci, posle relativno dugog čekanja na naizmenični prelaz preko uskog montažno-demontažnog mosta (MDM), konačno krenuti komotno novim kolovoznim trakama.

Tehnički prijem pristupnih saobraćajnica Žeželjevom mostu treba da se obavi u roku od godinu dana.

Čim drumski saobraćaj bude uspostavljen počeće, kako je ranije najavljeno, uklanjanje MDM, koji je uspešno služio punih 19 godina. Delovi konstrukcije MDM biće razmontirani i uskladišteni na području ranžirne stanice u Novom Sadu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;