INFONET-468X60-BANNER

Čak 85 odsto zgrada u Srbiji energetski neefikasno

17.07.2018. | Tanjug

U Srbiji je veliki broj zgrada energetski neefikasan naročito kada je reč o stambenim zgradama. Na nedavno održanoj tribini „Energetska (ne)efikasnost u Srbiji - neophodnost i izazovi"  istaknuto je da potrošnja energije u zgradama predstavlja 36 odsto ukupne potrošnje u Srbiji.

- Oko 75 odsto svih zgrada u Srbiji čine stambene zgrade, od kojih najmanje 85 odsto nije izgrađeno u skladu sa uslovima koji zadovoljavaju energetsku efikasnost. To znači da je potrošnja energije u zgradama ogromna i da predstavlja 36 odsto ukupne potrošnje u Srbiji - rekla je pomoćnica ministarke u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Jovanka Atanacković.

Ona je pojasnila da je većina zgrada građena u periodu kada propisi nisu podrazumevali mere za energetsku efikasnost i podsetila da je 2012. godine uvedena obaveza da sve zgrade koje se grade imaju minimum razred C eneregetskog nivoa.

Prema trenutnim propisima energetska efikasnost se uglavnom preračunava na osnovu energije koja je potrebna za grejanje, rekla je Atanacković i dodala da se energija koristi i za rasvetu, za zagrevanje tople vode, ventilaciju i slično, te da je potrebno sve te energije uzeti u obzir kako bi imali jasnu predstavu o tome da li je nešto energetski efikasno ili ne.

- Sa druge strane, treba da imamo i strateški osnov kako ćemo obnavljati postojeći stambeni fond i unaprediti svojstva zgrada, bilo da je stambeni sektor u pitanju ili zgrade javnih namena, i upravo počinjemo sa izradom nove strategije koja će se baviti tim pitanjem - rekla je Atanacković koja očekuje da će strategija biti završena početkom sledeće godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;