INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

I podstanari hoće jeftinije stanove

10.07.2018. | R. Dragović | Novosti

Krug privilegovanih kupaca novoizgrađenih stanova koji čine pripadnici Vojske Srbije, policije i službi bezbednosti trebalo bi što pre proširiti i na građane Srbije koji su decenijama izdvajali novac za stambene fondove, a stan nikada nisu dobili.

Ovaj zahtev ističe beogradsko Udruženje podstanara „Velegrad", čiju okosnicu čine ljudi koji su pogrešnom stambenom politikom ostali bez krova nad glavom. Oni zato traže obeštećenje, a priliku vide u najavi masovne stambene izgradnje za pripadnike sistema odbrane i bezbednosti.

- Tražimo da se dejstvo leks specijalisa kojim je Narodna skupština odobrila projekat masovne izgradnje proširi i na starije bračne parove koji su izdvajali novac, a više od pola veka su podstanari - navodi Žarko Grubić iz „Velegrada". - To je jedini način da se ispravi višedecenijska nepravda koja je naneta stambeno oštećenim građanima.

U ovom udruženju predlažu i da se pored otkupa omogući i zakup stanova. Ideja je da se posle višegodišnjeg plaćanja državi kirije ostavi i mogućnost otkupa korišćenog stana. Njihov stalni zahtev jeste da se stambeno ulaganje prizna kao pozitivni kriterijum prilikom konkurisanja, ali i u određivanju cene prilikom otkupa.

- Osam zaposlenih u nekadašnjim društvenim preduzećima je izdvajalo novac da bi jedan dobio stan. Epilog je dupla nepravda - stanove nisu dobili, a država ništa nije učinila da ih obešteti.

- Građevinski zamah podizanja zgrada za vojnike i policajce može da se iskoristi za ispravljanje ove nepravde - navodi Grubić.

Krila inicijativi višedecenijskih beskućnika dala je i premijerka Ana Brnabić, koja najavljuje proširenje spiska kandidata za pristupačne stanove. U ovom krugu mogli bi uskoro da se nađu i mladi bračni parovi, prosvetni radnici, naučnici i sl.

- Prva faza izgradnje jeftinih stanova počeće do septembra. Ako sve bude išlo dobro sigurno se nećemo zaustaviti na vojnicima i policajcima - kaže predsednica Vlade.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;