INFONET-468X60-BANNER

Poslovne zone privlače investitore

28.05.2018. | RTS

Uređene industrijske i slobodne zone privlače investitore pa se u njihov razvoj sve više ulaže. Od 2014. godine u okviru Vladinog programa za njihovo opremanje realizovana su 103 infrastrukturna projekta, vredna 1,7 milijadi dinara. Polovinu finansira Ministarstvo privrede, a polovinu lokalne samouprave.

Od početka godine pokrenuto je 13 projekta, vrednih 430 miliona dinara. U sedam lokalnih samouprava nastavljeni su radovi na širenju postojećih poslovnih zona, a u ostalim je započela gradnja komunalne i saobraćajne infrastrukture, gasne, elektro i telekomunikacione mreže za nove zone.

- Danas gotovo da nemamo lokalnu samoupravu da nije spremna da neki investitor dođe ili da neki koji je već tu reinvestira, proširi se i uveća svoje poslovanje - kaže Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Poslovne zone koje su privukle najviše investitora su u Šimanovcima, zatim u Beogradu, Rumi, Nišu, Svilajncu, Šapcu i Pirotu.

Uz postavljanje ograde, kamera i osvetljenja, za potrebe poslovne zone Bunuševac u Vranju, grade i obilaznicu i dva kružna toka jer je to kažu, zahtev budućih investitora.

- Imamo četiri plana regulacije u slobodnoj zoni, jednim je urađena nivelacija i gotovo kompletna infrastruktura - voda kanalizacija, telefon kabl i struja, dok su ostali u razradi - kaže Goran Živković, direktor slobodne zone Vranje.

U Vladi kažu, da u okviru tog paketa podrške lokalnoj infrastrukturi podsticajima motivišu investitore da dolaze i u manje i nerazvijene sredine.

- Veći nivo podsticaja, ali i manji nivo uslova za kvalifikovanje za posticaje se postavljaju lokalnim samoupravama koje su nerazvijene - kaže Dragan Stevanović.

Te investicije se isplate se za tri do pet godina a najavžnje je zapošljavanje lokalnog stanovništva. Trošenje novca za projekte poslovnih zona je pod strogim nazorom. Od stotinu javnih nabavki za te namene samo u dva slučaja bilo je nepravilnosti što je kažu nadležni, zanemarljivo.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;