INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vrednost građevinskih radova u Srbiji porasla je za 28,1 odsto u prvom kvartalu 2018.

15.05.2018. | S. Gavrić | Blic

Vrednost građevinskih radova u Srbiji porasla je za 28,1 odsto u prvom kvartalu 2018. u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Stručnjaci naglašavaju da su za ovakav rast u građevini, i to pre svega u Vojvodini gde je zabeležen skok od čak 67,6 odsto, najzaslužnije velike investicije u ovom delu Srbije i infrastrukturni radovi.

To su veliki radovi na železnici i na auto-putevima. Vojvodina je najbliža zapadnoj Evropi i najveći trend investicija što se tiče poslovnih i proizvodnih objekata je tamo. Zbog toga je rast u Vojvodini najveći - naglašava Aleksandar Popović, v. d. Privredne komore Beograda i savetnik za građevinu.

Tako je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, vrednost izvedenih radova najviše povećana u regionu Vojvodine, i to za čak 67,6 odsto, zatim u regionu južne i istočne Srbije za 48,9 odsto, pa u beogradskom region za 26,3 odsto. S druge strane, vrednost građevinskih radova je opala u regionu Šumadije i zapadne Srbije za 15,7 odsto u odnosu na isti kvartal 2017.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Popović kaže da u regionu južne i zapadne Srbije poslovi na koridorima dosta povlače rast cele građevinske industrije.

- Tamo još uvek nema previše investicija, a ni stambene izgradnje, jedino na Kopaoniku. Što se tiče juga Srbije, tamo su krenule investicije, i to u Nišu i na velikim infrastrukturnim objektima kroz Grdeličku klisuru. Kada se radi o Beogradu, to su stambeni, komercijalni i poslovni objekti - ističe Popović.

Kako naglašava, novi način izdavanja građevinske dozvole je dao efekte nakon ranijeg zastoja. Ipak, on dodaje i da je potrebno ubrzati prethodne postupke koji su potrebni pre samog izdavanja građevinske dozvole.

- Takođe, u prilog ovakvom rastu građevinarstva treba dodati i to da je ove godine zima bila blaga. Za razliku od prošle godine kada smo zbog duge i hladne zime imali obustavu rada. Sada su klimatski uslovi išli u korist građevinskom sektoru - kaže Popović.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;