INFONET-468X60-BANNER

Na jugu i istoku Koridora 10 napravljeno skoro 200 mostova

02.04.2018. | Tanjug

Na južnom i istočnom kraku Koridora 10 u Srbiji napravljena su 194 mosta, od čega još samo tri treba da se završe, rečeno je Tanjugu u Koridorima Srbije. Na južnom kraku je izgrađeno svih 107 mostova, a na istoku su od ukupno 87 mostova još samo tri u izgradnji.

Auto-put na istočnom kraku Koridora 10 (E80) u Srbiji, od Niša do Dimitrovgrada u dužini od 86,8 km, imaće i pet tunela - Bancarevo dužine 705 metara, Sopot 184 metara, Sarlah 477 metara, Pržojna Padina 350 metara i Progon 1.108 metara.

Takođe, na tom delu Koridora 10 su projektovane i četiri petlje: Dimitrovgrad, dve petlje kod Pirota i Bela Palanka.

U Koridorima Srbije kažu da je građevinska sezona bila veoma uspešna i da je urađen završni sloj asfalta na deonicama Crvena Reka - Čiflik i Čiflik - Staničnje u dužini od 25 km.

Takođe, pušteno je u saobraćaj 55km auto-puta od Crvene Reke do Dimitrovgrada.

Završeni su svi radovi na opremanju tunela Progon i Pržojna Padina elektromašinskom opremom i puštena je u rad --naplatna rampa u Dimitrovgradu.

- U proteklom periodu završili smo i pustili u saobraćaj sektor 5A u dužini od 5,5 km koji je deo auto-puta Staničenje - Pirot istok u punom profilu i dva kilometra u punom profilu kod kosine Gradinje kod Dimitrovgrada. Uspeli smo i tu kosinu da savladamo, sa koje je iskopano i prevezeno blizu milion kubnih metara materijala.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Uz završetak svih tih radova vršiće se istovremeno tehnički prijem i priprema za primopredaju pomenutih deonica.

Za ovu građevinsku sezonu ostalo je da se završi najteža deonica, a to je Bancarevo - Crvena Reka u dužini od 12,3km, sa kojom će biti puštena u saobraćaj završena deonica Prosek - Bancarevo dužine 9,4 km.

Preostaje i završetak preostalih radova u dužini od 4,3 km na deonici Staničenje - Pirot, opremanje tunela Bancarevo, Sopot i Sarlah elektromašinskom opremom.

Takođe, u toku je i izgradnja veze između auto-puta i ulice Georgi Dimitrov u Dimitrovgradu kroz poslovnu zonu u zapadnom delu Dimitrovgrada, na osnovu zahteva opštine Dimitrovgrad, posebnog naloga investitora i uz saglasnost kreditora Svetske banke.

Ukupna vrednost radova je 370 mil EUR.

Kada je reč o južnom kraku (E75) Koridora 10, ostalo je još da se završi oko 34km auto-puta.

Gradi se auto-put kroz Grdeličku klisuru dužine 26,3 km i još osam kilometara na deonici Srpska Kuća - Levosoje kod Bujanovca.

Auto-put u klisuri će ima dve velike petlje Predejane i Vladičin Han, kao i dva tunela: Predejane od 1.000 metara i Manajle od 1.800 metara.

Preostale deonice biće puštene u saobraćaj sukcesivno u toku ove godine.

Površina zaštićenih kosina u Grdeličkoj klisuri je oko 154.000 metara kvadratnih, u dužini od oko 7,5km.

U zoni zaštite kosine Momin kamen (LOT 5) izminiran je do sada oko 482.300 metara kubnih materijala od ukupno 620.000 kubika.

Ukupna ugovorena vrednost radova je 355 mil EUR.

Na preostalih 26,3km kroz Grdeličku klisuru izvodili su se intenzivni radovi protekle građevinske sezone, kao i prethodnih nedelja uprkos niskim temperaturama.

U tunelu Predejane počeli su krajem januara asfalterski radovi u desnoj cevi i u asfaltirane su do sada u obe cevi dva sloja asfalta, a završni sloj biće postavljen čim to vremenski uslovi dozvole.

- Time će kompletno biti završen tunel Predejane, a samim tim taj lot će biti prvi koji ćemo zavrsiti od ukupno šest lotova - navode u Koridorima Srbije.

Saniranjem klizista kod tog tunela građevinski je rešena i najkritičnija tačka na gradilištu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;