INFONET-468X60-BANNER

Zbog novog KC Niš će se rušiti legalne kuće građana?

23.03.2018. | Zorica Miladinović | Danas

Zbog novog Kliničkog centra moglo bi se dogoditi da grad Niš pribegne rušenju više desetina kuća u njegovoj neposrednoj blizini, mada su one legalno izgrađene, upisane u katastar i predviđene važećim Generalnim urbanističkim planom. Iako projekat novog KC ne obuhvata ove parcele, a ulaz u tu zdravstvenu ustanovu nalazi se na drugoj strani, pojedini gradski zvaničnici zagovaraju ovakvo rešenje, uz pozivanje na „mišljenje struke“.

Od 1950. do 2011. godine godine vlasnici kuća nisu mogli bilo šta da dograde, niti da čak poprave krov koji prokišnjava, jer su se one nalazile na „površini javne namene“, koja je služila za potrebe starog Kliničkog centra, koji se takođe nalazi u blizini, nešto dalje od novosagrađenog KC. Tek 2011. godine, nakon što je obelodanjeno da projekat novog KC-a ne obuhvata njihove parcele, oni su nizom pritisaka na institucije i protestima izdejstvovali da u niški GUP bude upisano da površina na kojoj su njihove kuće dobije „stambeno- poslovnu namenu“. To je značilo da je otklonjena opasnost da će ih KC raseliti, a Grad obezbediti „nekakve stanove, ko zna gde“, te da su nakon više od 60 godina postali „svoji na svome“.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Pošto se ove kuće, kako kažu vlasnici, nalaze na kvalitetnoj gradskoj lokaciji, a GUP i novi urbanistički planovi su dozvolili gradnju poslovno-stambenih objekata do šest spratova, javili su im se investitori, nudeći veoma povoljne uslove. Deo vlasnika je odlučio da ostane u svojim kućama, a deo je odlučio da ih proda investitorima, dobivši zauzvrat novac, ili kvalitetne stanove na drugoj lokaciji, ili ugovore za buduće stanove na istoj lokaciji. Sada je, međutim, sve to dovedeno u pitanje, jer bi ukidanje stambene namene ove lokacije „rasteralo“ dobar deo investitora, a eventualno vraćanje njene „javne namene“ opet otvorilo pitanje „prinudnog raseljavanja“ vlasnika ovih kuća i rušenja bilo kojih stambenih objekata na njihovim parcelama.

U gradskoj upravi Niša kažu da će na sednici Skupštine grada razmatrati parcijalne Izmene i dopune Generalnog urbanističkog plana grada Niša 2010-2015 i parcijalne izmene i dopune Plana generalne regulacije područja Gradske opštine Medijana, koji su predhodno usvojeni na sednici Skupštine opštine Medijana. Ni u jednom od tih urbanističkih dokumenata ne navodi se da će ova lokacija pored novog KC ponovo dobiti javnu namenu, za potrebe KC, niti da će sadašnja poslovno- stambena namena postati samo poslovna, kao ni da spratnost objekata treba da se smanji.

- U početnim izmenama i dopunama GUP-a i Plana generalne regulacije opštine Medijana jeste bilo predviđeno smanjenje spratnosti, kao i korigovanje namene ove površine. Na takav predlog stigle su primedbe građana i investitora, koje su na takozvanom javnom uvidu i obrazložene. Nakon toga, na sednici Komisije za planove nađen je kompromis - da se sada ne donosi konačna odluka, već da se to reši Planom detaljne regulacije za zonu oko novog KC-a. Ovaj plan se donosi i usvaja po istoj proceduri kao viši urbanistčki akti, odnosno GUP i Plan generalne regulacije - kaže za Danas Miroljub Stevanović, direktor niškog Zavoda za urbanizam, dodajući da će u tom postupku građani i investitori takođe moći da iznesu primedbe i da ih javno obrazlože.

Stevanović dodaje da 2011. godine, kada je GUP izašao u susret građanima i predvideo poslovno - stambenu namenu ove zone, novi KC nije postojao, a da se u međuvremenu „desio“, tako da sada „privlači već broj vozila“ - ona koja pripadaju zdravstvenim ustanovama, pacijentima i drugim građanima. Ako bi se u neposrednoj blizini napravili višespratni stambeni objekti, to bi moglo drastično da pogorša saobraćaj celog prostora i poveća pritisak na parkirališta“, kaže on, navodeći da je to mišljenje stručnjaka.

Građani sa ove lokacije, međutim, negiraju takve tvrdnje. Oni podsećaju da se njihove kuće ne nalaze na strani gde je projektom planiran ulaz u novi KC, a da oko tog KC-a, starog KC-a i Vojne bolnice ima više od 20.000 kvadratnih metara zemljišta za „širenje“ novog KC-a, pa i nove parkinge. Budući stambeno - poslovni objekti, koje investitori žele da grade umesto dela njihovih kuća, ne moraju ni na koji način smetati novom KC-u.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;