IZOLACIJA-468X60-BANNER

Dozvole za gradnju na krovu?

30.01.2018. | D.V.Novović-M.Stanojković | Novosti

Investitori uz saglasnost stanara „na divlje" nadziđuju spratove na vrhovima beogradskih zgrada. Zauzvrat, komšije od graditelja traže da im srede krov i lift.

Osim zidina koje širom prestonice niču mimo propisa, sve češće na krovu stare višespratnice osvane još jedna etaža. Takva gradnja „upala je u oko" i sugrađanima koji prolaze pored zgrade u Ulici dr Ivana Ribara 56 na Novom Beogradu na čijem vrhu je dograđen još jedan - osmi sprat. A „kuća" krasi i krov objekta u Gospodar Jevremovoj 45 na Starom gradu.

Na krovnoj konstrukciji zgrade u Dr Ivana Ribara 56 prošle godine iznikli su obrisi „divljeg" objekta. Iako je opština Novi Beograd dobila prijavu nelegalne gradnje sprata na ovoj adresi i donela rešenje da se obustave i uklone radovi, prema navodima upravnice ove zgrade Gordane Petrović, ovaj objekat će uskoro biti legalizovan.

- Koliko znam, investitor ima sve potrebne papire - navodi Petrovićeva. - Podneo je zahtev za legalizaciju i kroz nekoliko dana trebalo bi da bude ozakonjen.

Prema rečima Petrovićeve, nadogradnja je rezultat dogovora stanara i investitora. S obzirom na to da su 19 godina živeli bez lifta u zgradi od sedam spratova, dogovor sa investitorom bio je da im bez nakande ugradi lift, a da mu oni zauzvrat ustupe tavanski prostor.

- Kako nismo mogli da se dogovorimo i da sami sakupimo novac, našli smo čoveka koji je za tavanski deo hteo da nam ugradi lift besplatno - objašnjava upravnica zgrade u Ulici dr Ivana Ribara 56. - Lift će uskoro biti pušten u rad, a investitor je u tom tavanskom delu nadzidao stambeni prostor.

Primeri neplanskog nadziđivanja mogu se zapaziti i u samom gradskom jezgru, pa je tako jedan od najnovijih i najupadljivijih „čardak" na vrhu višespratnice u Gospodar Jevremovoj ulici 45.

Kako je za "Novosti" potvrđeno u opštini Stari grad, dva investitora otpočela su nadogradnju na krovu zgrade, i to pre više meseci, a jedan od njih predao je zahtev za legalizaciju gradskom sekretarijatu. Prema nezvaničnim informacijama, reč je o upravnici zgrade, koja stanuje na poslednjem spratu, i kojoj su stanari dali saglasnost za adaptiranje krova od oko 70 kvadratnih metara.

Drugi investitor, pak, bespravno gradi, te je početni projekat proširio za još 70 kvadrata. Povodom ilegalne nadogradnje reagovalo je i Odeljenje za građevinsku inspekciju opštine Stari grad.

- Doneto je rešenje o zatvaranju gradilišta i podneta je krivična prijava protiv investitora - ističu u Opštini. - Takođe, doneto je i rešenje o izvršenju, koje je bilo zakazano za utorak. Međutim, izvršenje je sprečio investitor, te će u narednih sedam dana ponovo biti zakazano, ali u prisustvu pripadnika MUP.

Kako tvrdi Gordana Petrović, upravnica sa Novog Beograda, za ovaj potez dobila je saglasnost većine stanara, a ovoj gradnji protivile su se samo komšije sa sedmog sprata.

- S obzirom na to da su oni koristili tavanski deo, razumljivo je što su protiv ove gradnje - zaključuje Gordana. - Nama zaista ne smeta, a čak nije ni narušen izgled zgrade.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;