INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Izgradnja novog Zelenog mosta u Banja Luci počinje na leto

25.01.2018. | Nataša Telebak | Blic

Gradnja novog Zelenog mosta u banjalučkom naselju Obilićevo trebalo bi da počne na leto, a u Gradskoj upravi danas (25.01.2018) je predstavljen idejni projekat ove investicije koja će koštati oko 2 miliona KM.

Budući Zeleni most imaće dve saobraćajne trake, po dve biciklističke i pešačke staze, a svakako najzanimljivije što su projektanti osmislili je vidikovac prema plaži, sa klupom i zelenilom, što će sigurno postati novo omiljeno mesto Banjalučana.

Most u Obilićevu biće dužine 80 metara i širine 14 metara, i imaće čak tri stepeništa koja se spuštaju do obala reke. Stubovi mosta biće u obliku latiničnog slova Z.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Projektanti uveravaju da će most imati veoma interesantnu rasvetu: tri „elegantna“ stuba, koja će se praviti specijalno po narudžbi, plus LED rasvetu koja će osigurati jedinstven ambijent. Ipak, i sami priznaju da sa ogradom ne mogu mnogo eksperimentisati, zbog pravila o sigurnosti prolaznika. Zato uveravaju da je nosivost mosta i više nego dovoljna za prometan saobraćaj koji će prolaziti ovom deonicom, a koja u stvari spaja istočni i zapadni tranzit.

Na današnjoj prezentaciji idejnog rešenja stekao se utisak da gradonačelnik Igor Radojičić nije baš najzadovoljniji izgledom mosta, jer je projektantima skrenuo pažnju da ovo nije običan betonski most, već da bi trebao imati estetsku vrednost i prepoznatljivost, kao što je to slučaj sa Gradskim mostom.  Gradonačelnik ipak javno nije hteo potvrditi svoje nezadovoljstvo, samo je kratko prokomentarisao da ima lično mišljenje koje ne bi iznosio.

Precizirao je ipak da će do kraja februara, odlučiti o načinu finansiranja ovog i još četiri kapitalna projekta u gradu, da li putem emisija obevznica ili kreditnim zaduženjem i to u ukupnom iznosu od pet miliona maraka.

I pored savremenog Zelenog mosta u Obilićevu, sa dve saobraćjne i biciklističke trake, „usko grlo“ za vozače će ipak i dalje biti Ulica Branka Morače, za čije proširenje nadležni za sada nemaju nikakvo rešenje.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;