INFONET-468X60-BANNER

Uz četiri stare, temelji za još 21 novu turbinu

24.01.2018. | J.J.Baljak | Novosti

Belgijska kompanija Elisio, koja je lane u ataru opštine Alibunar pustila u rad mini-vetropark „Malibunar" sa četiri turbine, uveliko radi na podizanju novog vetroparka „Alibunar". Zahvaljujući blagoj zimi, građevinci polako privode kraju izgradnju temelja za još 21 turbinu, koje bi, kako je najavljeno, trebalo da se zavrte na jesen.

- Temelji će biti završeni do kraja januara, a već u februaru ćemo iz Nemačke, preko pančevačke luke „Dunav", doneti prve delove konstrukcije. Planirano je da taj deo posla završimo u maju, a da turbine budu gotove i spremne za eksploataciju do septembra - kaže Peter Goderis, direktor izgradnje.

Nove turbine će biti postavljene u produžetku postojeće četiri, sa desne strane puta Vršac - Beograd. Biće raspoređene u tri reda sa po sedam stubova, međusobno udaljenih 400 metara.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Svaka će biti kapaciteta dva megavata, s tim da će punu snagu razvijati samo pri brzini vetra većoj od 39 kilometara na sat.

- Kada sve bude gotovo, iz oba vetroparka će se strujom napajati oko 43.000 domaćinstava - dodaje Goderis.

Elisio će u „Alibunar" uložiti 80 miliona evra, dok je za „Malibunar" utrošeno 14 miliona. Prvi kilovati ekološke struje su iz postojeće četiri turbine već pušteni u mrežu. Njome se napaja 7.200 domaćinstava, čime je znatno smanjena emisija ugljen-dioksida.

U opštini Alibunar, sa obe strane puta Vršac - Beograd, do 2020. godine trebalo bi da budu podignute ukupno 84 turbine, koje će ekološkom strujom snabdevati čitav region. Osim kompanije Elisio, vetroparkove grade i belgijsko-holandska kompanija Windvision (54 turbine) i Balkan electric, koji će podići pet turbina.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;