INFONET-468X60-BANNER

Na proleće počinje gradnja stanova u 6 gradova sa cenom kvadrata oko 500 evra

11.12.2017. | Tanjug

U Palati Srbija održan je prvi sastanak vladine Komisije za pripremu Predloga programa izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti - Vojske Srbije, policije i Bezbednosno-informativne agencije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da bi gradnja stanova u državnoj stanogradnji mogla da počne na proleće, u šest gradova Srbije, i da bi cena kvadrata mogla da bude prosečno oko 500 evra. Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka Komisije koja će se time baviti rekao da je oko 20.000 zaposlenih u MUP bez stana, oko 14.000 u VS i oko 1,500 u BIA a uključeni će biti i oni koji rade u zatvorima, ali i dodao da su to grube procene i da će Vlada do 15 januara izaći sa konkretnim podacima.

- Nismo mogli da uđemo u ovu realizaciju ranije, jer je bilo potrebno državno učešće. Sada su stvoreni uslovi za ulazak u veliki projekat državne stanogradnje - rekao je predsednik Vučić i ukazao da će za izgradnju oko 2 miliona kvadrata učešće države biti 250 miliona evra.

- Ideja je da popravimo životni standard ljudima koji rade težak posao za našu državu. Mislim da policiju, vojsku, pripadnike Vojno-bezbednosne agencije, čuvere zatvora…zbog kojih se osećamo bezbedno, a imaju nevelika primanja i teško mogu sebi da priušte rešavanje stambenog pitanja dugoročno, da moramo da ih zbrinemo - istakao je Vučić.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Kako je istakao, stanovi će se prodavati pod najpovoljnijim uslovima. Cena kvadrata će biti u proseku 500 evra - u Vranju će biti manje, a u Beogradu između 550 i 580 evra. Prema njegovim rečima, stanovi će biti na dobrim lokacijama, od kojih su neke već poznate.

Dodao je da će verovatno biti klauzule da se deset godina stan ne može staviti na tržište ili da se ima obaveza da se 15 godina radi u tim sistemima.

Precizirao je da će stan od oko 60 kvadrata koštati oko 30.000 evra, da će uz kamate biti 126 evra mesečno prvih 25 godina a poslednjih pet 25 evra.

Naveo je da će to zaposliti naše radnike, građevisnke kompanije, povećati BDP, a da će ako sve bude završeno što se podataka i kriterijuma tiče do 15 januara, prve lopate moći da se bace već na proleće 2018. gdoine.

Predsednica Vlade Ana Brnabić kaže da će se stanovi graditi u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu i Vranju. Ona je pojasnila da će do 15. januara biti određene lokacije, način finansiranja, uslovi kupovine, rešeni imovinsko- pravni odnosi i predlog načina raspodele i uslova kupovine. Dodala je i da se na taj način jačaju snage bezbednosti, jača BDP, ali i stanogradnja i građevinske kompanije. Ukoliko taj projekat bude uspešan, pojašnjava, gradiće se po istom modelu stanovi i za mlade bračne parove i naučnike.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;