INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prioritet u Srbiji - Unapređenje energetske efikasnosti

01.12.2017. | RTS

Evropska unija podržava razvoj srpske energetike, a prioritet su mere energetske efikasnosti. Analize pokazuju da zgrade potroše čak 34 odsto energije, pa treba naći dugoročna rešenja od kojih će koristi imati građani.

- Pomoći ćemo Srbiji da odabere tip sistema kojim će unaprediti energetsku efikasnost. Nije reč samo o novcu, važno je ukloniti barijere, podići svest ljudi, pokazati im da je isplativije uložiti u izolaciju zgrade i promeniti prozore nego plaćati visoke račune - rekla je Katarina Merernova iz Direktorata za proširenje Evropske unije.

Ministar energetike već je podelio i konkretne zadatke energetskim menadžerima koje moraju da zaposle sve lokalne samouprave i kompanije.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Energetski menadžeri treba da prepoznaju sve kritične crne energetske tačke njihovih opština i gradova ili kompanija, da razvijaju te projekte. Moramo na nivou lokalnih samouprava da uđemo u sistem naplate grejanja prema utrošku - kaže ministar Aleksandar Antić.

- To mora biti organizovan sistem u kome će se sredstva vrteti u projekte i vraćati u nove projekte - dodao je Antić.

Vladinim programom energetske efikasnosti već je obuhvaćeno 500 zgrada i ustanova širom Srbije. Sa 40 miliona evra kredita Svetske banke biće sanirana još 234 javna objekta.

 

Komentari: 1

Darko 05.12.2017 14.46.12

Proceduru treba pojednostaviti. Još bolje ako se sve obavlja u firmi koja izvodi radove na poboljšanju energetske efikasnosti. Banke moraju da daju transparentne uslove i najniže kamate (a ne da su kamate za energetsku efikasnost više od kamata za gotovinske kredite).

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;