INFONET-468X60-BANNER

Izgradnja prve deonice auto-puta Niš-Merdare-Priština 2018. godine

05.10.2017. | Beta

Ministarka građevinarsva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović juče (05.10.2017) je izjavila da bi sledeće godine trebalo da počne izgradnja prve deonioce auto-puta Niš-Merdare-Priština, od Niša do Pločnika, čija je vrednost 212 mil EUR.

- Idejni projekat se radi a finansira ga Fond za Zapadni Balkan. Vlada Srbije je završila prostorni plan i očekuje se da bude uskoro usvojen, da bi u novembru počela eksproprijacija za deonicu Niš-Pločnik - kazala je ministraka uoči sastanka sa direktorkom Kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravkom Negre.

Ona je istakla da je taj auto-put od Niša do Prištine trenutno veći prioritet nego da se poveže Niš sa Ibarskom magistarlom, jer u Niškom i Topličkom okrugu živi više od pola miliona ljudi, a auto-put bi doneo nove poslove i ulaganja.

Procene su da će izgradnja auto-puta od Niša do Merdara koštati 855 mil EUR.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Dubravka Negre je kazala da će veliki deo sredstava za izradnju auto-puta Niš-Priština biti iz bespovratne pomoći EU što će dodatno povećati njegovu isplativost.

Potvrdila je da će krediti EIB-a za tu saobraćajnicu biti povoljni i da ta banka ulazi samo u projekte koji su ekonomski i tehnički opravdani i isplativi.

Ona je istakla i da će se raditi obilaznica oko Prokuplja koji je usko grlo za saobraćaj.

Ministarka Mihajlović je najavila da će se sa EIB razgovarati i o finansiranju elektrifikacije i modernizacije pruge Niš- Dimitrovgrad i obilaznice oko Niša, čija je ukupna vrednost 260 mil EUR.

Negre je kazala da je za te namene već odobreno 75 mil EUR bepovratnih sredstava EU, a ostatak će kreditirati EIB, dok će Vada Srbije dati novac za eksproprijaciju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;