INFONET-468X60-BANNER

Konferencija „Ka net zero gradnji”

29.09.2017. | Gradjevinarstvo.rs

Konferencija „Ka net zero gradnji” ujedinila je stručnu javnost (preko 120 prisutnih), kako bi se istakla ključna uloga zelene gradnje u smanjenju emisije CO2 ka nuli, jer je građevinski sektor odgovoran za više od 30% te emisije.

Stručna javnost, okupljena oko građevinskog, energetskog i sektora zaštite životne sredine, u organizaciji Saveta zelene gradnje Srbije, domaćina Arhitektonskog Fakulteta UB (člana Saveta) uz podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, Ministarstva rudarstva i energetike RS i Ministarstva zaštite životne sredine RS, jedinstvena je u ideji da se smanji uticaj CO2 na klimatske promene kroz aspekt zelene gradnje.

Savet zelene gradnje Srbije, nacionalni je član Svetskog saveta zelene gradnje (WorldGBC) i sa konferencijjom „Ka net zero gradnji”  obeležava  Svetsku nedelju zelene gradnje, čija je tema ove godine #OurHeroIsZero (Nula je naš heroj).

Slika 1. Konferencija „Ka net zero gradnji”

Pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Jovanka Atanacković je svečano otvorila konferenciju. Iznela je da je u pripremi je Zakon o građevinskim proizvodima kojim će se u srpsko zakonodavstvo preneti evropska direktiva u toj oblasti. Zakon će regulisati materijale od kojih će se graditi zgrade kako bi bile energetski efikasne i bezbedne, rekla je ona.

- Sve reforme koje smo imali vode održivom razvoju - istakla je - Zato smo i u novom Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada upravo održivi razvoj stanovanja unapredili u javni interes - rekla je ona.

- Očuvanje i unapređenje stambenog fonda kroz energetsku efikasnost, zaštitu životne sredine i očuvanje prirodnih resursa jeste javni interese Srbije - Izjavila je pomoćnica ministra Jovanka Atanacković.

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike dr Stevica Deđanski je pozdravio skup u ime Ministarstva i zahvalio se organizatorima na ovako dobro organizovanom skupu i istakao da Savet zelene gradnje Srbije ima punu podršku s njihove strane i spremnost na saradnju.

Slika 2. Konferencija „Ka net zero gradnji”

- Očekujemo da već od sledeće godine imamo fond sa ozbiljnijim sredstvima za energetsku efikasnost, a nadamo se da ćemo na osnovu tog fonda privući sredstva i iz drugih izvora finansiranja - rekao je on.

Dragana Korica, izvršni direktor Saveta je istakla da Srbija ima ogroman potencijal, da se građevinarstvo razvija, ali da Savet smatra da treba preduzeti mere kako bi taj razvoj bio održiv i da zelena gradnja nosi ključnu ulogu u tome.

Važnost teme konferencije je naglasila time da evropski propisi (obavezujući za članice EU) predviđaju da do kraja 2020. godine sve nove zgrade budu blizu nulte energije (nZEB), a da od kraja 2018.g. sve nove javne zgrade u vlasništvu država imaju približno nultu energiju (Direktiva 2010/31 EU).

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;