INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi zakon omogućiće legalizaciju puteva u Srbiji

15.09.2017. | Beta

Ministarka građevinrstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović je danas (15.09.2017) izjavila da će novi zakon o putevima omogućiti legalizaciju celokupne putne mreže u Srbiji, koja sada ima nešto manje od 10 odsto legalizovanih saobraćajnica.

- Mnogi putevi nisu legalizovani do kraja jer u prethodnom zakonu nije postojala mogućnot da se to uradi. Sad to više neće biti moguće. Novi zakon omogućiće i da putna preduzeća budu ekonomski održiva, a putna privreda snažna - kazala je ministarka u Privrednoj komori Srbije (PKS), na početku javne rasprave o Nacrtu zakona o putevima.

Po njenim rečima, cilj zakona je da se sva putna mreža ravnomerno održava, da postoje jasni kriterijumi na koji način i koliko se investira u održavanje, da se omogući izgradnja prateće saobraćajne infrstrukture, poput trotoara, što zbog dugih i komplikovanih procesa eksproprijacije po važećem zakonu nije moguće.

Mihajlović je istakla da je vrednost svih poslova koji su sada u toku u domaćoj putnoj privredi, i oko izgradnje i oko održavanja saobraćajnica, oko 10 milijardi evra.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Predsednik PKS Marko Čadež precizirao je da bi novim zakonskim rešenjima trebalo da se otklone nedostaci i nepravilnosti u primeni propisa, da se peciznije urede uslovi i način upravlјanja, zaštite i održavanja javnih puteva od državnih do lokalnih, posebni uslovi izgradnje i rekonstrukcije, izvori i način finansiranja radova na putnoj mreži, inspekcijski nadzor.

On je naveo i da se predloženim izmenama regulativa o putevima usaglašava sa odredbama zakona o planiranju i izgradnji i o bezbednosti saobraćaja, i u domaće zakonodavstvo ugrađuju evropske direktive i odluke u ovoj oblasti.

Čadež je istakao da je putna infrastruktura važna za dolazak novih investitora.

- Od oko 50 fabrika, koliko je prošle godine otvoreno u Srbiji, više od 80 odsto je u neposrednoj blizini glavnih saobraćajnica, ili 20 do 30 kliometara od glavnih koridora - kazao je on.

Čadež je naveo da je u Austriji analiza efekata izgradnje puteva od 2001. do 2011. godine pokazala da je, pored koristi za građevinsku industriju, najveća korist bila od izgradnje preduzeća, industrijskih zona, tržnih i logističkih centara duž puteva.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;