INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Građevinski sektor u minusu oko 6 milijardi

26.06.2017. | S.Bulatović | Novosti

Privreda je u zbiru prošle godine ostvarila profit od čak 229 milijardi dinara, ali nekoliko sektora nikako da se izvuče iz „minusa". Među njima je i građevinarstvo koje je 2016. godinu zaključilo sa gubitkom od oko šest milijardi dinara. U ovoj branši kažu da je problem što su u borbi za poslove pristajali na cene ispod svake isplativosti.

U građevinarstvu su lane poslovale 902 firme, tačno osam više nego u 2015. godini. Rastao je neznatno i broj zaposlenih - 36.443, oko 100 više nego prethodne godine. S druge strane, gubitak je u 2015. godini bio znatno veći - 14,7 milijardi dinara.

- Najveće gubitke građevinske firme ostvarile su jer su ugovarale poslove po damping cenama, a nisu uspele da ih ispeglaju preko dodatnih ugovora i naknadnih poslova - smatra Goran Rodić, potpredsednik Građevinske komore Srbije. - Ranije su se zaduživali po previsokim kamatama i dalje otplaćuju te zajmove, a ne uspevaju da zarade za tolike kamate. Poseban problem je što je mnogo kvalitetnih ljudi otišlo iz posla. Sada se građevinarstvom bave i oni koji o tome ne znaju mnogo.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Finansijski izveštaji otkrivaju da su firme značajno povećale dugoročna potraživanja. Samo u 2016. su porasla za oko 2,7 milijardi dinara i dostigla iznos od oko sedam milijardi dinara.

- Dugoročna potraživanja su stari poslovi koji još nisu plaćeni - objašnjava Rodić. - Najveće građevinske firme novac za neke poslove čekaju i po deset i više godina. Duguju im godinama i zbog toga su u velikom gubitku.

U građevinarstvu je neodržavanje kontinuiteta poslova jedna od najvećih problema. Kada ide posao za poslom, onda novim projektom vi pokrivate prethodni. Ali, kada imate veliku pauzu, firma završi sa gubitkom. Tri su razloga ovakvog rezultata građevinarstva - damping cene nisu prošli naknadni ugovori i kašnjenje naplate.

- Visokogradnja je napredovala prošle godine tako da je u tom segmentu moglo i da se zaradi - kaže Goran Rodić. - Tamo gde su naše firme podizvođači, na infrastrukturnim poslovima, cene su prilagođavale investitorima i one su bile niže od realnih. U međuvremenu su se zaduživali.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;