INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ko podržava zidanje uz ogradu?

20.06.2017. | V.Radulović | Novosti

Stanari iz Ulice Ljube Davidovića na Zvezdari već tri i po godine, obraćajući se na sve adrese, pokušavaju da zaustave radove ne objektu koji se gradi tik uz njihove kuće. Zidovi su im popucali, temelji potkopani, a kako tvrde, privatnost im je ugrožena. Četvorospratnica se zida od 2014. godine, radove su građevinski inspektori zaustavljali dva puta, ali prema sudskim presudama i rečima investitora, sve zabrane su pobijene, a radovi mogu nesmetano da se nastave.

Pregršt papira, sudskih odluka, fotografija u kući Ljubodraga Jeftića rezultat su višegodišnje borbe protiv izgradnje stambene zgrade, čiji je ulaz nešto više od metra udaljen od njegove ograde. Kako tvrdi, prilikom izgradnje su mu popucali zidovi u podrumu i od tada se pri svakoj kiši stvaraju bare i vlaga.

- Od 2014. godine doneto je više rešenja o prestanku gradnje i rušenju objekta, po kojima se nije postupalo - priča Ljubodrag Jeftić. - Ovaj objekat je nelegalan, i to je dokazivano više puta. Mi se godinama borimo protiv ove zgrade, idemo na suđenja, ali ona napreduje.

I vlasnica kuće s druge strane zgrade, Biljana Nestorović, ogorčena je na, kako kaže, nepostupanje po rešenjima. Za pukotine na zidu godinama čeka sudskog veštaka, a na terasu skoro da i ne može da izađe.

- Zgrada nije dovoljno odvojena od mog zida. Investitor ju je odvojio samo kanalom, koji je pun đubreta, a moja terasa gotovo da se dodiruje sa terasom budućeg stana u prizemlju zgrade - ogorčena je Biljana.

Inspekcija Opštine Zvezdara tvrdi da je 2015. godine naložena izmena glavnog projekta, a ubrzo zatim i uklanjanje izvedenih radova. Međutim, rešenjem Upravnog suda, u sporu po tužbi investitora, poništeno je rešenje građevinskog inspektora, a predmet je vraćen na ponovni postupak.

I dok Ljubomir Jeftić pokazuje pismenu urgenciju pomoćnika ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kod Gradske uprave, koja savetuje obustavu radova, investitor tvrdi da je sve legalno. Kako kaže, Viši sud je pobio odluku Prvog osnovnog suda o obustavljanju gradnje i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovni postupak. Prema njegovim rečima, na zgradi su urađene sve promene koje je građevinska inspekcija zahtevala, objekat će biti završen, uknjižen, a od stanara će na kraju tražiti i neku vrstu odštete zbog izgubljenog novca i velikih pauza u gradnji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;