INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nastavlja se izgradnja „Parka mladosti“ u Čačku

14.06.2017. | Ozonpress

Nakon inicijative koja je trajala 5 godina nastavlja se izgradnja „Parka mladosti“ u Čačku. Park se nalazi između pešačkog mosta i bazena, a nakon izgradnje skejt parka, dalji radovi na parternom uređenju obale Morave nastavljaju se sa izgradnjom amfiteatra koji će biti posvećen Vladislavu Petkoviću Disu.

Amfiteatar će biti namenjen za javna okupljanja, dečje priredbe ili druge umetničke performanse. Kapacitet od 200 mesta za sedenje formiraće jedinstven prostor za okupljanje koji ne postoji na obali reke, čime bi budući „Park mladosti“ postao novi centar kulturnih dešavanja u gradu. Dalju realizaciju projekta će pratiti izgradnja novih staza za pešake, dečje igralište, stolovi za šah, nova javna česma kao i drugi mobilijar za parkove kao što su klupice za sedenje i kante za smeće. Iako je taj deo obale spadao u zapuštene, čišćenjem prostora ispod pešačkog mosta i uređivanjem partera, ostvareni su uslovi za dalju prostornu intevenciju gde je zaštita prirodnog okruženja prioritet. Tim povodom planira se oplemenjivanje prostora sa sadnjom više desetina sadnica drveća i drugih biljnih vrsta.

Slika. Budući izgled parka (preuzeto sa www.ozonpress.net)

Inicijativu sprovodi udruženje Alternativa za Čačak, a projekat su pomogli kompanija NIS preko konkursa „Zajednici zajedno“ i grad Čačak koji je pružio svu moguću podršku, a koji je ujedno uključio i druga javna preduzeća ne bi li se projekat ostvario. Izvođač radova je Ratko Mitrović Construction, a projekat su osmislili arhitekte Stefan Radošević i Milorad Obradović. Takođe, predviđeno je uključenje još nekoliko mladih arhitekata iz Čačka koji bi razvili projekat na pojasu desne obale Morave.

Izgradnjom skejt parka broj korisnika prostora na lokaciji budućeg parka se povećao čime je počela da se gubi funkcionalnost sportskog terena, a ujedno je ugrožena i sigurnost. Ova prilika otvara mogućnost uvođenja novih i neophodnih sadržaja koji doprinose unapređenju kvaliteta prostora koji nedostaje u gradu Čačku. Na taj način bi se sveukupan broj ljudi na ograničenoj lokaciji ravnomerno distribuirao prema ličnim interesovanjima i afinitetima od sportsko-rekreativnog do kulturnog sadržaja. Započeta ideja stvaranja novog gradskog parka dokazuje hipotezu o atraktivnosti lokacije, a njeno stručno i smisleno uređenje sa inkluzijom građana predstavlja jedini garant za očuvanjem iste.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;