INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Uskoro rekonstrukcija paviljona „Cvijeta Zuzorić“

08.06.2017. | M.A.K. | Novosti

Kulturni i arhitektonski dragulj Beograda, umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić" na Malom Kalemegdanu, ako sve bude teklo po planu, svoj 90. rođendan, 23. decembra 2018. godine, dočekaće obnovljen. U Ministarstvu kulture i informisanja juče (07.06.2017) je potpisan ugovor između Ministarstva i Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda o izradi projekta rekonstrukcije, revitalizacije, sanacije i adaptacije ove galerije, za koji je izdvojeno 2,5 miliona dinara.

Poslednji put radovi na zgradi proglašenoj kulturnim dobrom, izvedeni su davne 1975. godine, prema projektu koji je izmenio autentični izgled enterijera „Cvijete" i naišao na velike kritike u javnosti, podsetio je ministar Vladan Vukosavljević, naglasivši da će sadašnjom rekonstrukcijom biti vraćen prvobitni izgled objekta izgrađenog pod uticajem art-dekoa. Govoreći o istorijskom i kulturološkom značaju „Cvijete" za našu sredinu, Vukosavljević je istakao da je među inicijatorima za njeno podizanje bio i Branislav Nušić, dok su značajne novčane priloge dali Đorđe Vajfert, Mihajlo Pupin, Luka Ćelović Trebinjac, kralj Aleksandar Karađorđević.

Ugovor je sa ministrom Vukosavljevićem potpisala v. d. direktora Zavoda Olivera Vučković, izrazivši zadovoljstvo što se Zavod vratio svojoj izvornoj delatnosti - projektovanju rekonstrukcija istorijskih spomenika. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i gradski menadžer Goran Vesić.

Na pitanje da li će ULUS, koji trenutno koristi Paviljon "Cvijeta Zuzorić", i posle rekonstrukcije ostati na istoj adresi, ministar Vukosavljević je odgovorio da to ostaje da se vidi.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;