INFONET-468X60-BANNER

Ponovo radovi na „Ipsilon kraku“

29.05.2017. | Aleksandra Isakov | Politika

Teška mehanizacija ponovo je na trasi „Ipsilon kraka”, obilaznice oko grada koja granični prelaz Kelebija treba da spoji sa auto-putem Subotica–Beograd.

Nakon što je 23. marta puštena u saobraćaj petlja „jug”, i prvi funkcionalni kilometar trase duge 23 kilometra koja se gradi još od 1990. godine, putari sada nastavljaju rad na deonici dugoj 4,6 kilometara smeštenoj između dveju kružnih raskrsnica i odvajanja za Bačku Topolu i Sombor.

Trenutno se na početku deonice, na tački koja počinje od 12,8 kilometara od granice, priprema osnova za proširenje puta i buduće odmorište. Zadatak putara je da urade samo pripremu terena. Odavde se 17,6 kilometara puta presvlači asfaltom i nanose dva sloja, noseći i habajući, oba debljine šest centimetara. Osim toga, zadatak im je i da poprave uočene nedostatke na terenu.

Ono što za sada predstavlja nepoznanicu i očekuje rešenje projektanata je nezavršeni nadvožnjak na putu za Pačir koji ide iznad ove deonice, i čiji su horizontalni elementi nebezbedni. Razmatra se mogućnost da oni budu uklonjeni, ali konačna odluka još nije doneta.

Svakoga dana radovi se odvijaju nesmetanim tempom, a putari kažu da im naruku ide i dobro vreme. Velikih nepoznanica za njih ovde nema, jer se kompanija Vojput na neki način „vratila” na deonicu koju je izgradila 1990. godine, a koja, zbog toga što radovi nisu nastavljeni, nikada nije mogla da bude puštena u saobraćaj. Iako nekorišćen, nakon 27 godina put je ipak trpeo oštećenja izazvana pre svega atmosferskim prilikama.

Kada ova trasa bude završena, ona će značiti skraćenje puta u pravcu prema Somboru za teretni saobraćaj iz Industrijske zone „Mali Bajmok”, koja je u neposrednoj blizini, i u kojoj je i Slobodna zona.

Deonica koja se trenutno radi smatra se levom trakom budućeg punog profila auto-puta, ali za sada je neizvesno kada će on biti urađen. Subotičani bi se radovali ukoliko bar leva traka bude u potpunosti završena. Imre Kern, državni sekretar u ministarstvu, prilikom otvaranja petlje „jug” najavio je da bi „Ipsilon krak” trebalo da bude završen do kraja 2019. godine. Ipak, do sada su, u ove dve etape, putari „išli” trasom koja je već ranije urađena, ali su bile neophodne popravke i dopune da bi bila i funkcionalna. Potrebno je da se izgradi još oko 10 nedostajućih kilometara obilaznice, kao i da se saobraćajnom regulacijom poveže za kelebijskim graničnim prelazom.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;