INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Srbija odustala od auto-puta Beograd-Temišvar

23.05.2017. | Tanjug

Rumunija i Srbija su odlučile da odustanu od projekta povezivanja Temišvara i Beograda auto-putem, izjavio je rumunski premijer Sorin Grindeanu. Kako je objasnio, srpske vlasti nisu više želele da podrže taj projekat, prenosi portal Rumunija insajder, pozivajući se na lokalnu televiziju Digi 24.

- Srpski partneri su procenili da izgradnja auto-puta nije strateški projekat za građane Srbije i za Srbiju - kazao je Grindeanu.

Rumunski premijer je istakao da odluka o odustajanju od projekta ni na koji način nije povezana sa Rumunijom.

Auto-put je trebalo da ima 140 kilometara, a studija o izvodljivosti je odobrena u oktobru prošle godine i vredela je skoro 9,5 miliona evra. Saobraćajnica je trebalo da bude izgrađena do 2025. godine.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Srbija je podržala projekat za izgradnju autoputa koji bi povezao našu zemlju i Rumuniju i smatrala ga za strateški, ali rumunska strana nije blagovremeno odobrila otpočinjanje projekta, saopštilo je juče (22.05.2017) Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Nema krivice Srbije zbog odustajanja od auto-puta do Rumunije, navodi se u saopštenju povodom informacija da je Srbija odustala od gradnje auto-puta od Pančeva do Vršca.

O tome da je srpska strana podržala projekat auto-puta koji bi povezao našu zemlju i Rumuniju svedoči i Memorandum o razumevanju potpisan između rumunskog i srpskog ministarstva transporta iz marta 2016. godine.

- Međutim, zbog dalje realizacije projekta u okviru programa IPA prekogranične saradnje sa Rumunijom, vodeći partner na projektu, a to je Ministarstvo transporta Rumunije, trebalo je blagovremeno da odobri otpočinjanje projekta. Ali, to se nije dogodilo - kažu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Zbog rizika da bi Srbija, kao partner u projektu, ne svojom krivicom snosila finansijske konsekvence zbog neblagovremenog otpočinjanja projekta, odlučeno je da u ovom IPA prekograničnom pozivu bude podržan naredni projekat iz oblasti zdravstva koji su odobrili i srpski i rumunski partner.

Srbija i dalje apsolutno podržava realizaciju projekta izgradnje auto-puta Pančevo-Vršac-Vatin-Temišvar, jer se radi o auto-putu od regionalnog i nacionalnog značaja, dodaje se u saopštenju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;