INFONET-468X60-BANNER

U planu novi zakon o geoprostornim podacima

16.05.2017. | Tanjug

Skupština Srbije trebalo bi da u sadašnjem sazivu glasa za usvajanje Zakona o nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka koji, kada počne da se primenjuje, može da utiče na povećanje BDP-a države do 1,5%, kaže šef Odseka nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka Republičkog geodetskog zavoda Darko Vučetić.

Zakon će, između ostalog, do kraja 2018. smanjiti vreme trajanja postupka uknjižbe imovine sa 21 na 5 dana, uz smanjenje troškova uknjižbe sa 2,8% na 2,5% vrednosti imovine, objašnjava Vučetić.

- Na osnovu urađenih studija, efikasna nacionalna infrastruktura o prostornim podacima može da pospeši ekonomski razvoj neke države i utiče na rast BDP-a do 1,5%. Investitori će nakon usvajanja ovog zakona lakše i brže dolaziti do informacija o položaju, obliku i površini parcele, kao i mogućnosti gradnje, a broj neophodnih procedura će se duplo smanjiti - kaže Vučetić.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Ovaj zakon, kaže on, omogućiće da „jednim klikom" svi podaci, od površine objekata, zemljišta, satelitskih snimaka terena, mapa vodenih tokova, podataka iz Zavoda za statistiku, turističkih organizacija, finansijskih i privrednih institucija, budu uskladišteni i klasifikovani na jednom mestu.

Ukrštanjem podataka iz različitih državnih institucija, na primer površine parcela u određenim delovima grada, strukture stanovništva u tim delovima grada, nivoa obrazovanja građana, njihove platežne moći, navodi Vučetić, investitor dobija informacije na osnovu kojih procenjuje da li će na tom mestu nešto da gradi i investira.

- Svi podaci će biti skladišteni u sistem portala GeoSrbija. Ovaj nacionalni portal biće unapređen i osavremenjen u skladu sa najnovijim tehnologijama do sredine sledeće godine - kaže Vučetić i objašnjava da će dosadašnji problemi nedovoljne standardizacije državnih dokumenata i neefikasnog korišćenja geoprostornih podataka ovim zakonom biti rešeni.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;