INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Gradski trg u Leskovcu na dugačkom štapu, centar parka u privatnom vlasništvu

28.04.2017. | Jugmedia

Iako se nekoliko godina najavljuje izgradnja trga u centru Leskovca, još uvek je neizvesno kada će početi radovi jer imovinski odnosi nisu rešeni, a Jugmedia otkriva da je deo parka ispred hotela „ABC“, zapravo, vlasništvo penzionisanog profesora fizike leskovačke Gimnazije. Profesor u penziji Branislav Đorđević, potražuje putem Zakona o restituciji zemljište na kome se nekada nalazila limarska radnja njegovog očuha, kasnije kafana „Radan”. Pored njega, javilo se još nekoliko vlasnika, među njima i Savez samostalnih sindikata za Jablanički okrug, Vojska Srbije kao i neki od naslednika leskovačke porodice Vojvodić.

- Radovi će morati da sačekaju dok se ne reše imovinsko-pravni odnosi sa Vojskom i Savezom samostalnih sindkata - kazao je pre 8 meseci direktor JP Urbanizam i izgradnja Milenko Milenković, prećutkujući činjenicu da su i privatna lica vlasnici dela parka.

Naime, grad Leskovac je zatražio i nedavno dobio rešenje Vlade Srbije o utvrđivanju javnog interesa nad spornim zemljištem, posle čega sledi eksproprijacija zemljišta bez obzira da li je jedan njegov deo u postupku restitucije.

Slika. Idejno rešenje za novi gradski trg (preuzeto sa www.jugmedia.rs)

Istovremeno, Poreska uprava je napravila procenu tržišne vrednosti po metru kvadratnom, koja iznosi 5.539,13 dinara. Reč je o petnaestak parcela sa više vlasnika, ali nije uspelo da se sazna o kojoj je ukupnoj površini reč.

- Prema dosadašnjem iskustvu, trećina vlasnika zemljišta se ne složi sa procenom koju daje Poreska uprava, tako što se zahteva veća cena. U takvim slučajevima oni imaju pravo da na sudu potražuju, po njima, pravedniju novčanu naknadu, a takvi procesi traju godinama - objašnjava izvor, uključen u ceo proces.

Grad Leskovac je za izgradnju trga opredelio 50 miliona dinara, koji se prenose iz godine u godinu, s naznakom da to nije i konačna suma.

Pored toga, novcem građana ranije je za 8 otkupljenih idejnih arhitektonskih rešenja centralnog gradskog trga plaćeno 700.000 dinara. Na tu sumu treba dodati i onu za eksproprijaciju zemljišta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;