INFONET-468X60-BANNER

Najviše povreda na radu u 2016. godini u oblasti građevinarstva

27.02.2017. | eKapija

Načelnica Inspektorata za rad u Ministarstvu za rad Maja Ilić izjavila je u nedelju, 26. februara 2017. godine, da se najčešće povrede na radu sa smrtnim ishodom dešavaju u oblasti građevinarstva – više od 50%, a najčešći razlozi su neobezbeđeni uslovi i oprema za ličnu zaštitu i bezbedan rad.

Ona je gostujući na RTS-u kazala da poslodavci na gradilištima vrlo često angažuju lica bez ugovora o radu, koja su onda podložnija povredama i spadaju u rizičniju grupu.

- Poslodavac je taj koji treba da organizuje rad i radni prostor tako da obezbedi sprovođenje svih preventivnih mera radi zaštite života i zdravlja zaposlenih. Zakon jasno propisuje i da zaposleni, ukoliko nisu primenjene sve mere bezbednosti i zdravlja na radu, može da odbije da radi na takvom radnom mestu - kazala je Ilić.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Ona je navela i da inspekcije svakodnevno redovno, ali i vanredno kontrolišu primenu mera bezbednosti na radu, posebno u sektoru građevinarstva i industrije zbog njihove specifičnosti rada i nalažu poslodavcima da uklone sve nedostatke u određenom roku, ali podnose se i zahtevi za pokretanje prekršajnih poostupka.

- Vrlo često i više radimo one pojačane inspekcijske nadzore i to su nenajavljeni nadzori koji su po zakonu uvek mogući, posebno kada ima indicija da postoje neke nepravilnosti - rekla je ona i navela da ukoliko se desi da je povređeni radnik neprijavljen, kao što je bio poslednji slučaj sa smrtnim ishodom, sva odgovornost je na poslodavcu i tada se preduzimaju sve zakonom propisane mere, odnosno pokreće se prekršajni postupak i podižu se krivične prijave protiv poslodavaca.

Ona je podsetila da je Inspekcija rada u 2016. izvršila 900 nadzora povodom povreda na radu, da je bilo 29 smrtnih povreda na radu, 774 teških povreda, kao i da je podneto više od 62 krivične prijave protiv nesavesnih poslodavaca.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MOGAL
MOGAL
BEOGRAD-ZEMUN
www.mogal.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;