INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi Sad dobija novi park

11.01.2017. | Gorica Nikolin | 021

Sadašnja neuređena javna površina između Novog naselja i Nove Detelinare, obrasla i u nekim delovima pretvorena u divlju deponiju, uskoro će postati park, saznaje 021.

Kako kažu u Gradskom zelenilu, u toku je izrada projekta velikog parka na 3,5 hektara na pomenutoj lokaciji, a koji će sadržati poslastičarnicu, teretanu na otvorenom, javni toalet, igralište, teren za boćanje, fontanu, kao i teren za održavanje radionica, koncerata i drugih sadržaja. Idejnim planom je predviđeno da park ima 10 ulaza, od kojih su dva glavna. Uskoro će se znati da li će se park graditi u više faza, ali je prvo potrebno pripremiti teren.

- U međuvremenu je potrebno izvršiti i preparcelizaciju zemljišta. Posle toga sledi početak pripremnih radova koji podrazumevaju uklanjanje divljih deponija na kojima se nalazi i ogromna količina šuta, kao i samoniklog rastinja. Pripremni radovi podrazumevaju i nasipanje površine namenjene parku plodnim humusom. Postojeće visoko rastinje biće detaljno pregledano od strane stručnih službi i ono koje ne bude moralo da se uklanja zbog prestarelosti ili bolesti, uklopiće se u projekat novog parka. Među postojećim vrstama zastupljene su bela topola, jablan, brest, jasen i vrba - kažu za 021 u ovom preduzeću i dodaju da pripremni radovi počinju na proleće.
 
Nakon detaljnog pregleda stabala, znaće se koliko će novog zelenila biti posađeno. - Ono što se sada zna je da zelenila u parku treba da bude oko 75 odsto u odnosu na druge sadržaje. Uz sve to, biće postavljen i dovoljan broj klupa i korpi za smeće - napominju u Zelenilu.
 
Ovaj park nastaće u sklopu akcije „Parkovi umesto deponija", koja je pokrenuta krajem 2014. godine. Prvi park u okviru ove akcije nikao je u Petrovaradinu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;